Houses: van lieflijk naar brutaal

Band opent Sonic Connections en geeft naam van album prijs

Tekst: Jannie Post | Beeld: Sanne Glasbergen ,

Na veel lovende recensies op hun EP en optredens op bijvoorbeeld Noorderslag is Sonic Connections aan de beurt. De band Houses belooft op donderdag een brutalere kant van zichzelf te laten zien. 3VOOR12/Amsterdam schoof op een volgepakt balkon aan om kennis te maken met deze veelbelovende band.

Band opent Sonic Connections en geeft naam van album prijs

De band Houses heeft een vliegende start gehad na de release van hun EP in september 2010 in Cafe Pakhuis Wilhelmina. Als 3VOOR12 Selecteert-band volgden een optreden in het befaamde minuutje van De Wereld Draait Door, festival Noorderslag en een serie voorprogramma's van Dazzled Kid. Nu is de band klaar met de opnames van het album en staan zij op de derde editie van het Vlaams-Nederlandse festival Sonic Connections in de Brakke Grond.

Houses bestaat uit Ella van der Woude, Jeroen Roelofsen, Gijs Loots, Manuel van den Berg en Tobias Ponsioen. Vijf muzikanten, allen opgeleid aan het conservatorium van waar ze elkaar ook kennen. Begin 2009 wordt de band opgericht en na veel zoeken wordt besloten dat de bandnaam uit één woord moet bestaan. Toevallig liep Tobias tegen de naam aan toen hij door de computer van Ella aan het bladeren was. De naam Houses is gekozen uit een nummer dat Ella ooit heeft geschreven naar aanleiding van een hoorspel van Dylan Thomas. Een redelijk neutrale naam die toch geborgenheid en rust uitstraalt.

Twee kenmerken die zich ook onbewust doorvertaald hebben naar de muziek. Hoewel het geen concept is zou je kunnen zeggen dat er een soort geborgenheid doorklinkt in de nummers zegt Gijs. "Wat wij heel erg merken is dat mensen die ons leuk vinden best wel snel een emotionele band hebben met de nummers. We maken muziek waarmee je mensen ook tot steun kunt zijn en geborgenheid kunt bieden en dat is wel heel cool".

De indie-nummers met vaak een melancholieke ondertoon worden door de band samen geschreven. Vijf kapiteins op een schip kan soms lastig zijn. Wanneer één iemand met een idee komt kneed de band gezamenlijk net zo lang tot er een goed nummer staat. Dit duurt de ene keer langer dan de andere keer en soms moet iemand concessies doen, maar zo ontstaat wel dat typische geluid van Houses.

Waar hun EP nog in Zwitersland, het geboorteland van Ella, opgenomen is, is de band de afgelopen tijd in de studio in Den Haag bezig geweest om hun eerste album op te nemen. Ook het producen hiervan is een gezamenlijk project geweest. "We hebben wel engineers ingehuurd om het goed op te nemen en die ook hun mening en advies gegeven hebben. We hebben hier ook naar geluisterd, maar uiteindelijk waren het wij vijven die de knopen doorgehakt hebben.

Dat beslissingen gezamenlijk genomen worden, blijkt ook als het over de titel van het nieuwe album gaat. De dag voor het interview is er een titel bedacht, die voorlopig nog als werktitel door het leven gaat. Na enige discussie over het wel of niet naar buiten brengen van de titel, krijgt 3VOOR12/Amsterdam met 4 stemmen voor en 1 stem tegen de primeur! Het album zal gaan heten: Clean Life. Het is nog een werktitel, maar "ga jij nog met een betere titel komen dan", vraagt Ella aan Tobias. Het verhaal achter de keuze houdt de band nog wel voor zich. Dat komt na de zomer wel als het album gereleased wordt.

Maar eerst het optreden op het stukje Vlaams grondgebied in Amsterdam: de Brakke grond. Van de band heeft vooral Gijs iets met de Vlaamse muziekscene. Toen ik Nirvana leerde kennen, leerde ik Deus kennen en ik was helemaal geobsedeerd door de Antwerpse scene"."Bands als Zita Swoon, Millionaire, Evil Superstars vind ik wel echt Amerikaans-Vlaamse acts die het verschil maken", zegt Tobias. "Heel leuk om met deze bands, zoals Broken Glass Heroes te kunnen spelen", vult Gijs aan.

Tijdens de set van Houses op Sonic Connections kunnen we een hoop nummers van het nieuwe album verwachten. "We gaan een brutalere kant van onszelf laten zien. Iets wat  bijvoorbeeld als voorprogramma van Dazzled Kid niet kon. Daar hebben we toch vooral de wat nettere kant getoond. Dit optreden is helemaal voor onszelf en we staan te popelen om ons volledige gezicht te laten zien".

Wordt het brutaal of blijft het netjes? Kom het donderdag 21 april 2011 vanaf 20.00 uur zien op Sonic Connections in de Brakke grond.