Hiphoppers zetten zich in voor inwoners Gaza

Benefietconcert met onder meer Fresku, Diggy Dex en Blaxtar

Tekst: Jorrit Dijkstra ,

Op 15 mei verzamelt hiphop-minnend Amsterdam zich in de Melkweg voor een benefietconcert voor de inwoners van Gaza. Manu is een van de organisatoren.

Benefietconcert met onder meer Fresku, Diggy Dex en Blaxtar

Na een editie in de Antwerpse club Petrol zal ook in de Melkweg het benefietconcert Don't Forget Gaza gehouden worden. Tijdens het grootste hiphop-benefietconcert ooit in de Benelux zullen verschillende bekende artiesten hun stem laten horen om aandacht te vragen voor de situatie in de Gazastrook. De opbrengst zal gedoneerd worden aan ‘het Nederlands Initiatief om de Blokkade van Gaza te Doorbreken’.

Dat Don’t Forget Gaza een bijzonder benefietconcert is, bewees de eerste editie in 2009 al. Daarom zijn de ambities dit jaar nog groter. Amsterdamse hiphop-artiest Manu heeft de lat dit jaar hoger gelegd door twee benefietconcerten te organiseren. Eerst in Antwerpen en dan in de Melkweg, op 15 mei.

Al het geld dat wordt ingezameld zal besteed worden aan hulpgoederen, waaronder medicijnen en schoolmaterialen, voor de inwoners van de Gazastrook. 'Momenteel is er een schrijnend tekort aan verschillende medicijnen en door de blokkade worden deze niet meer aangeleverd. Meer dan de helft van de anderhalf miljoen mensen is achttien jaar of jonger. Veel van hen kunnen niet meer naar school omdat de scholen zijn vernietigd en er geen bouwmaterialen meer is voor de wederopbouw', aldus Manu. Door het ‘Nederlands Initiatief om de Blokkade van Gaza te Doorbreken’ te steunen, wordt bewust gekozen voor een organisatie die zich inzet voor de verbetering van de leefomstandigheden van de inwoners van de Gazastrook. 

Hiphop is altijd een stem geweest voor de 'onderdrukten', vandaar dat Don’t Forget Gaza breed wordt gedragen onder de Nederlandse en Belgische hiphop-artiesten. Onder andere Fresku, Salah Edin, Zo Moeilijk, Typhoon & A.R.T., Diggy Dex en Blaxtar zullen tijdens Don’t Forget Gaza in de Melkweg hun opwachting maken op het podium, in de geest van Gaza. Manu: "In de Gazastrook deed zich eind 2008 en begin 2009 een 22 dagen durende oorlog voor. Zoals dat vaak met headlines gaat, werd dit echter snel weer 'vergeten'. Het structurele leed van de mensen in de Gazastrook stopte echter niet bij het einde van die oorlog. Integendeel, dit leed mondde uit in een humanitaire ramp." 

Hij vervolgt: "In de valse hoop dat de schrijnende situatie in de Gazastrook snel zou verbeteren en dus één benefietconcert genoeg zou zijn, organiseerde ik samen met Zakarija Messari voor het eerst het benefiet 'Don’t Forget Gaza'. De situatie voor de Gazanen is in de afgelopen twee jaar echter niet veel veranderd. Daarom zeggen wij: Gaza mag niet vergeten worden!"