Grote Prijsfinalist Fly-Bro: “Morgen wordt alles beter”

Lesley Adu-Darkwah vergroot kans op Amsterdamse winst naar 50%

Floor Boots en Pim Hendriksen ,

Nu hij in de finale staat is de drang om te winnen alleen maar groter geworden bij de vijfentwintigjarige rapper uit Amsterdam Zuidoost. Wij ontmoeten Fly-Bro die door het leven gaat als Lesley Adu-Darkwah aan het IJ in Amsterdam en spreken met hem over de weg naar de finale van de Grote Prijs, zijn familie en zijn liefde voor hiphop. Een kleine kijk in het leven van deze sympathieke duizendpoot.

Fly-Bro is al 10 jaar bezig met hiphop maar de eerste jaren meer achter de schermen. Sinds 2007, samen met de release van zijn eerste mixtape SollicitatieTape Erkenning, is hij naar eigen zeggen echt bezig. Deze mixtape was als het ware zijn sollicitatie naar een plek binnen de muziekwereld. Mocht hij zich in 2005 al Da Bijlmer’s Finest noemen, in het releasejaar van de mixtape won hij ook de eerste prijs bij Hiphop: Clash Of Cultures. Hij speelde ook in de theatervoorstelling Ethnical File chapter 1, een filmische theatervoorstelling over de belevingswereld van de jongeren uit de Bijlmer. Ook heeft hij meegewerkt aan Classick, een initiatief van de stichting Twisted uit Almere waar de werelden van hiphop en klassieke muziek werden samengebracht. Door dit project heeft hij samen met het Almeerse Jeugd Symfonie opgetreden in de schouwburg van Almere.

“Gevraagd worden door 3voor12 voor een interview betekent veel voor me”.
Fly-Bro heeft al veel tegenslagen gehad binnen de muziekwereld door een gebrek aan de juiste connecties maar merkt dat er voor hem nu deuren opengaan. Het Grote Prijs-seizoen valt voor hem samen met S.T.E.E.P., zijn nieuwe EP en een afkorting van SollicitatieTape Erkenning Extended Play. Nu hij zo in de publiciteit staat heeft hij genoeg materiaal om aan de mensen te laten horen. De EP bevat gastbijdrages van DJ Jane Doe, Statik Music, Ash-Lee, ThePrinceOfBeatz, MVme, Aye! Q, Kady Smooth-Faced en R!mshot. Voor iemand met zo'n relatief lange cv blijft Fly-Bro bescheiden. Hij is nog niet waar hij wilt zijn. Zijn deelname aan de Grote Prijs levert hem nu al veel dingen op en is dankbaar voor de extra publiciteit die hij krijgt. Ook middels interviews als deze.

Familie
Zijn ouders zijn vanuit Ghana naar Nederland gekomen om een betere toekomst te bouwen voor hun gezin. Als zoon van deze moedige mensen voelt hij de druk om er iets van te maken en dat motiveert hem. Op de vraag of hij zichzelf als een strijdbaar persoon ziet antwoord hij dat hij altijd al een strijder is geweest. Op school had hij het moeilijk omdat er thuis meer Ghanees werd gesproken. Hij was het al snel gewend ergens tien keer harder voor te moeten werken. Na de basisschool is hij gestart op de MAVO maar heeft zichzelf met vallen en opstaan opgewerkt tot het HBO.

“Ik ben gewend om extra te geven”.

Fly-Bro komt uit Zuidoost maar geeft aan niet van de straat te zijn en is niet zo van het macho gedrag: “Je kan ook normaal zijn, je school afronden en goede hiphop maken: het een hoeft het ander niet uit te sluiten". Hij vloekt niet op zijn tracks omdat hij dat in het dagelijks leven ook niet doet. Hij wil niet dat als zijn nummer voorbij komt een moeder de radio moet skippen. Tijdens een kleine mijmering over wat zijn plek binnen de scene kan worden zegt hij dat Michael Jackson misschien te hoog gegrepen is, maar dat hij grootse plannen heeft is zeker.

Grote Prijs
Vorig jaar is hij samen met Kady Smooth-Faced en DJ SKilla wezen kijken bij de finale en zat hij rechtsboven op het balkon, neerkijkend op het podium. "Dit kan ik ook, maar dan nog beter", zei ik toen tegen DJ Skilla. "Het was te weinig show". Dit jaar is het zijn beurt om te laten zien waarom hij gekroond moet worden tot winnaar. Hij wilde eigenlijk niet mee doen aan de Grote Prijs: na een eerdere afwijzing en verhalen over vriendjespolitiek hoefde het van hem niet zo nodig. Zijn vriendin spoorde hem aan om toch mee te doen en onder het mom van ‘het kan geen kwaad’ heeft hij zich op de valreep nog ingeschreven. "Waar anders kan ik de EP S.T.E.E.P. beter promoten en naamsbekendheid genereren dan mee te doen aan de Grote Prijs?" Het zou heel veel voor hem betekenen mocht hij winnen. In het begin zag hij het als een middel om zichzelf te promoten maar nu de winst zo dichtbij is groeit ook de drang om te winnen.

Liefde voor hiphop
Zijn liefde voor hiphop zit diep. Door zijn oudere broer, de rapper Kady Smooth-Faced, is hij ermee opgegroeid. Thuis werd er ook veel Ghanese muziek gedraaid en zijn huidige muzieksmaak is ook zeker beïnvloed door jaren ’80-iconen als Boy George. Hiphop is liefde, het geeft me blijdschap. Het is alles. Fly-Bro is positief over de huidige hiphopscene. Hij ziet het groeien en veranderen vooral door de komst van internet. “De beats zijn verandert en hiphop wordt alleen maar groter”. Er is genoeg plek voor hem binnen de hiphop.

“Alles wat positief is, is hiphop voor mij”.

Bij het luisteren naar zijn track Morgen hoor je al snel dat Fly-Bro niet bang is om diepere onderwerpen aan te snijden. In een ander interview gaf hij al aan dat gelaagdheid in zijn tracks belangrijk voor hem is. "Nummers moeten wel ergens over gaan. Je moet uniek zijn, met iets komen dat jou kan onderscheiden”. Teruggrijpend op zijn track Morgen, waarin hij zegt dat morgen alles beter is, is de verleiding groot om het zelf op de man af te vragen. Wordt morgen alles beter? “Ja, maar je moet er wel voor vechten. Je moet niet op je luie reet gaan zitten. Je moet er wel wat voor doen”. Dat gezegd hebbend maakt van Fly-Bro niet alleen een getalenteerde jongeman maar in combinatie met gepaste bescheidenheid en liefde voor muziek ook een innemende persoonlijkheid. Een geduchte tegenstander voor zijn medefinalisten dus.

Te zien: Finale hiphop Grote Prijs, met Amsterdamse finalisten Fly-Bro, Zanillya, Makkie & Krankjoram en Ogri Ai, 1Duidig en Mulu. Kalibwoy (winnaar 2010) treedt ook op. Paradiso, 22.00-01.00 uur.