Fata ‘el Moustache’ Morgana wil niet kiezen

“Onze nummers ontstaan door gewoon wat met z’n allen aan te kloten.”

Tekst: Astrid Engelen | Beeld: Tanja Heintjes ,

Met nieuwe single Wiki Wacky en bijbehorende clip is Fata ‘el Moustache’ Morgana klaar voor de zomer. Waarmee zijn de mannen nog meer bezig? 3VOOR12/Amsterdam vroeg het gitarist Jonas Kraft.

“Onze nummers ontstaan door gewoon wat met z’n allen aan te kloten.”

Deze week heeft Fata ‘el Moustache’ Morgana de clip gepresenteerd die bij de nieuwe single Wiki Wacky hoort. Een zonnig nummer dat past bij de tijd van het jaar. Na de zomer komt het eerste album uit, komende vrijdag speelt de band op Sonic Connections en in juli zijn de vijf mannen te zien in Noorderlicht tijdens het Over ’t IJ festival. Genoeg aanknopingspunten voor 3VOOR12/Amsterdam om de band op te zoeken voor een update.

Gitarist Jonas Kraft licht toe wat we kunnen verwachten van het titelloze (“onze bandnaam is al zo’n mond vol”) album dat na de zomer wordt uitgebracht: “Het is een plaat geworden die de creativiteit van onze eerste EP en de energie van de tweede samenbrengt.” De band staat bekend om de combinatie van stijlen en talen. Moeite met kiezen? “We willen niet kiezen. De cd is een tikkeltje schizofreen geworden.”

Wiki Wacky, de nieuwe single van Fata ‘el Moustache’ Morgana

Toch zit er een lijn in de nummers: ze zijn doorgaans vrolijk en energiek. “We doen ook wel eens iets rustigers, maar we zijn gewoon hele vrolijke jongens. Bovendien willen we niet in herhaling vallen. Onze nummers ontstaan door gewoon wat met z’n allen aan te kloten.”

Waar komt de bandnaam vandaan?
Jonas: “Onze zanger Stephane had een lijstje opgesteld waar we uit konden kiezen. Daar stond ook iets op als Fata Mustafa Morgana, maar onze toetsenist had het onthouden als Fata ‘el Moustache’ Morgana en dat is het geworden.”

Hebben jullie een snorrenfascinatie?
“Nee. Iedereen heeft wel een bepaald soort gezichtsbeharing.”

Komende vrijdag staan jullie in de Brakke Grond tijdens Sonic Connections. Hoe is jullie band met Vlaanderen?
“We zijn wel fan van de Vlaamse muziekscene. Daar kijken we een beetje tegenop. Er komen goeie dingen uit Vlaanderen. We hebben alle vijf een andere muzieksmaak, maar we vinden wel allemaal dEUS goed. En Frank Zappa. Stoofvlees en Vlaamse frieten zijn ook goed.”

Fata ‘el Moustache’ Morgana organiseert Soirée Poirée. Wat is dat?
“Daar zijn we twee jaar geleden mee begonnen. We programmeren eens per kwartaal een avond met bands en dj’s in Pakhuis Wilhelmina. De volgende editie is Soirée Poirée Orangée op Koninginnenacht met onder meer Anne Frank Zappa en Wannabe A Star. Ik zag pas een half jaar geleden dat de Brakke Grond Sonic Soirée doet. De namen van de avonden lijken op elkaar, maar Soirée Poirée is natuurlijk veel leuker.”

Wie zijn eigenlijk die dames op jullie publiciteitsfoto’s (zie foto links, red.)?
“Mag ik dat in het midden laten?”

Nee, ik wil wel graag weten wie dat zijn.
Jonas klinkt alsof hij bloost. “Dat wil ik echt liever in het midden laten.”

Fata ‘el Moustache’ Morgana speelt komende vrijdag tijdens Sonic Connections in de Brakke Grond. De cd wordt uitgebracht op 12 september en de releaseparty is op 7 september in Paradiso.