De wondere wereld van de Royal Bastards

Getwiste gettotech vanuit het hart!

Tekst: Anne Caroline Slump | Beeld: Larah E. Tompa ,

Rauwe elektro beats en jankende synthesizers; de Royal Bastards duiken iedere donderdag hun Utrechtse studio in om naar het schijnt succesplaat na succesplaat op te nemen. Robert Smit & Ben Spaander praten over snoeiharde elektro, stuff for nerds, oude synthesizers, passie voor muziek en inspiratie.

Getwiste gettotech vanuit het hart!

Alles wat deze twee compleet verschillende gasten aanraken lijkt te veranderen in goud. Alle EP’s die ze tot nu toe gemaakt hebben zijn bij verschillende labels in binnen- en buitenland met succes uitgebracht.

Robert Smit en Ben Spaander werken nu ruim vijf maanden intensief samen als de Royal Bastards; een duo dat met hun live act menig elektro liefhebbend hart sneller laat kloppen. Beide heren gaan al een tijdje mee in de scene maar slaan met het maken van een liveshow een nieuwe weg in. Smit & Spaander halen hun inspiratie uit verschillende genres die hoorbaar zijn in hun EP’s. Van Kraftwerk tot Front 242, van Public Enemy tot Velvet Underground.
Smit vertelt: “Ik heb eigenlijk nooit 1 stijl gevolgd wat muziek betreft. Het is eigenlijk altijd een mengelmoes geweest, maar in een volgorde die ongeveer past bij waar ik nu ben, pop, rap, house, gabber, punk, noise, klassiek. Als je al die stijlen door elkaar gooit, kom je misschien een beetje in de buurt naar waar wij trachten naartoe te gaan. Ik ben muzikaal uitvoerend begonnen rond m’n 15e met bandjes en vooral noise, punk en soundscapes. Dat is geëvolueerd tot het maken van eigenlijk alles wat ik in m’n systeem heb.”

Spaander haalt zijn inspiratie vooral van de straat. Hij is het levende voorbeeld van een autodidact; een echte levenservaarder. Hij omschrijft de stijl van de Royal Bastards ook wel als Gettotech. Spaander: “Elke bepalende 80's vorm (o.a. Oldskool hip hop, Disco, Early Electronics, Avant Garde) verpakt in een tegenwoordige uiting, dat is Gettotech. Eigenlijk zijn het gewoon Beats from the Streets, maar door technologie mogelijk om te kunnen vastleggen; Street, Technology.” Spaander heeft immens veel verstand van synthesizers en eigenlijk alle electronica die bij hen in de studio staat. Hij betitelt zichzelf dan ook eigenlijk wel als nerd en schrikt totaal niet af van het doorlezen van een oude synthhandleiding. Onder het genot van een biertje kan hij hier werkelijk uren over discussiëren.

De studio in Utrecht waar de heren iedere donderdag muzikaal helemaal los gaan staat volgebouwd met oude en nieuwe synthesizers en alle tracks worden met ‘de hand’ gemaakt. Er komt praktisch geen computerprogramma aan te pas. Dit vooral omdat de puurheid en de originele sound van synthesizers digitaal bijna niet te evenaren is.  Smit: “We hebben 1 regel en dat is: ‘er zijn geen regels’. Alleen de regels die wij ons zelf opleggen.. Dat klinkt een beetje diep misschien, maar daar komt het wel op neer. We proberen continue te schipperen tussen onze 2 werelden en naar het gezamenlijke doel. En om heel eerlijk te zijn, kijken we pas later achteraf of het enigszins bestaanswaarde heeft om naar buiten te brengen, maar tot nu toe zitten we nog op 100%. Dit omdat we toch allebei de drive hebben om daadwerkelijk tot een eind resultaat te komen.”

Iedere week als Smit & Spaanders samen de studio induiken is het weer een verrassing waar ze mee naar buiten lopen.
Als ze een aantal van hun nog niet uitgebrachte tracks laten horen zie je de chemie tussen beide heren, zie je hoeveel plezier ze samen hebben maar ook hoe gewaagd ze aan elkaar zijn. Ondanks hun grote verschillen, ook in uiterlijk, weten ze toch steeds weer nieuwe juweeltjes in elkaar te draaien.
100% energie, dat is wat je krijgt als je luistert naar de Royal Bastards. Muziek die gemaakt wordt vanuit het hart en dat is wat ons betreft absoluut voelbaar. Toegankelijke elektro met een volledig eigen twist!

Te zien: 14 april Xolarc Festival, Utrecht