"De Noord-Hollandse muziekscene sprankelt weer"

Televisieprogramma NH Pop Podium brengt regionaal talent vanuit Amsterdamse popzolder

Tekst: Thijs van Dun | Beeld: Daphne van Houten ,

Het borrelt en het sprankelt weer in de Noord-Hollandse muziekscene, aldus programmamaker Jan van Galen. RTV-N-H zendt het programma NH Pop Podium uit, met als doel opkomend talent en gevestigde artiesten samen te brengen.

Televisieprogramma NH Pop Podium brengt regionaal talent vanuit Amsterdamse popzolder

Noord-Holland barst van het muzikale talent. Daarom heeft RTV Noord-Holland een 13-delige muziekshow opgenomen waarin gevestigde artiesten, bands en singer-songwriters een podium krijgen op de zolder van de Amsterdamse muziekstudio MuzyQ. 3VOOR12/Amsterdam interviewt Jan van Galen, één van de initiatiefnemers van het programma.

Waar komt idee voor het programma vandaan?
"Het idee is dat een regionale zender het belangrijk vindt dat de muziekscene wordt omarmd. We hebben geluk met deze provincie wat betreft talent. Ik ben zelf van The Doors, Jimi Hendrix. De jaren zestig en zeventig waren een ware ‘outburst’ van popmuziek. En dit decennium gebeurt dat ook weer, het sprankelt weer! Het wemelt van de bandjes en singer-songwriters. Mensen die hun eigen muziek schrijven en spelen, weinig elektronica. Dat leent zich ook heel goed voor live optredens, daar wilden we heel graag wat mee doen. En toen bedachten we ons concept; je brengt Noord-Hollandse artiesten bij elkaar op een ‘popzolder’ (letterlijk bovenin MuzyQ, red.). Onbekendere namen samen met de gevestigde orde als Van Dik Hout, Tim Knol en Alain Clark. En ze willen allemaal dolgraag komen, want zo’n programma bestaat eigenlijk helemaal niet."

3VOOR12/Amsterdam is ook een platform/podium voor Amsterdams talent. Hoe onderscheiden jullie je van andere platforms/podia? 
"Kijk, televisie maken heeft een eigen dynamiek. Wij maken vooral een televisieprogramma, het is wel een poppodium. We reiken geen prijzen uit en scouten zelf geen talent. We bieden alleen het podium. We willen in de toekomst wel meer met partijen als 3VOOR12/Amsterdam of NH Pop werken."

Volgens Jan is het niveau van de Noord-Hollandse popscene de laatste jaren ongelooflijk gegroeid. Goede muzikanten herkent hij aan hun passie, drang tot vernieuwing en hun drive om goede muziek te maken.

Hoe komen jullie tot de keuzes van artiesten?
"We werken samen met B2 Music, een management- en boekingskantoor. Zij contacteren de bands en weten precies wat we willen. Dus ze weten dat we iedere uitzending een band en een akoestische act willen. We zetten bands tegenover elkaar die een beetje contrasterend zijn. Een heftig rockbandje tegenover een akoestische act. Het moet dus altijd een combinatie zijn van een opkomende band en een van de gevestigde orde. We komen wel zelf met suggesties, maar B2 Music moet dit regelen en de opkomende musici scouten. Iets waar ze heel erg goed in zijn."

"Wat we ook belangrijk vinden is inspelen op de actualiteit. 3JS gaan bijvoorbeeld binnenkort naar het Eurovisie Songfestival en Tim Knol heeft onlangs een plaat uitgebracht, dus dan is het leuk om hen in de uitzending te krijgen. Daarnaast laten we tijdens de uitzending ook een clip zien van een opkomende act die bijvoorbeeld de Rob Acda Award heeft ontvangen of in de finale van de Grote Prijs heeft opgetreden. Daar wordt ook een klein interviewtje mee gehouden."

We zien de verschillende artiesten en bandleden nu voor elkaar spelen. Laat je ze niet liever voor een enthousiast publiek spelen?
"Het is een keuze om zonder publiek te spelen. We willen een programma voor, door en over muzikanten. Als ze optreden voor publiek worden ze op een podium geplaatst en wordt het echt een optreden. Nu zijn ze meer aan het ‘jammen’ met medemuzikanten. De kijker ziet de artiesten echt naar elkaar luisteren. Bewust in een kale ruimte, geen chique toestanden, geen duur decor. Nu zie je dus echt alleen de artiesten spelen. Neem nou die Dazzled Kid, die staat daar in z’n eentje te spelen en is gewoon ontzettend goed."

Wat is het effect van het programma, denk je?
"De reacties zijn goed. De kijkcijfers zijn ook goed. We boren hier ook een nieuw publiek mee aan. Een jonger publiek. Ik kan hier bijvoorbeeld met mijn zoon naar kijken," lacht Jan.

Wat voor invloed heeft het op de Noord-Hollandse muziekscene?
"Het is een echt poppodium. Dus als je naar het programma kijkt - en het blijft op internet staan, dus het is altijd terug te zien - dan blijf je dus op de hoogte van wat er zich afspeelt in de Noord-Hollandse muziek scene. Als je ons programma volgt, kom je meteen iets te weten over Noord-Hollands talent."

Komt er een tweede serie? Zo ja, hoe zie jij die voor je?

"Na dertien afleveringen komt er een zomerstop. Ik zie het concept eigenlijk precies hetzelfde voor me. We zitten er wel over te denken om in de tweede serie een gelimiteerd aantal van ongeveer 25 kaarten weg te geven voor de opnamen. "

NH Pop Podium wordt op zaterdag uitgezonden op RTV-N-H om 17.30 uur, waarna het programma elk uur wordt herhaald.