HDE: Amsterdam Dance Event voor harde stijlen

"De harde dance kan nog veel professionaliseren"

Atze de Vrieze ,

Al jaren zien ze het bij Q-Dance met lede ogen aan: zo’n beetje elke stijl in de dance is vertegenwoordigd op ADE, behalve de harde stijlen. En dus vindt donderdag 21 oktober voor het eerst HDE plaats, Hard Dance Event.

"De harde dance kan nog veel professionaliseren"

Al jaren zien ze het bij Q-Dance met lede ogen aan: zo’n beetje elke stijl in de dance is vertegenwoordigd op ADE, behalve de harde stijlen. Trance, techno, electro, zelfs hiphop, maar geen hardstyle en hardcore. En dus vindt donderdag 21 oktober voor het eerst HDE plaats, Hard Dance Event. Het evenement wordt georganiseerd met een flink aantal partners, waaronder Buma Cultuur, Art Of Dance en B2S. Er is veel behoefte aan serieuze gesprekken over zakendoen, denkt Rogier Werver van Q-Dance, bekend van feesten als Qlimax en Defqon.1. “Mensen uit de harde scene gaan niet naar ADE, naar de Miami Winter Conference of de Popkomm. Ze spreken elkaar vaak alleen over de mail, of achter de draaitafels, in de herrie en met een paar borrels op.”

In eerste instantie dacht Werver aan het organiseren van een nachtelijk event binnen ADE. Daarvoor was de HMH een optie. Q-Dance staat bekend om zijn grote evenementen en doet eigenlijk nooit clubshows. “Maar mensen die op ADE heen en weer huppelen van de Sugar Factory naar de Melkweg komen natuurlijk nooit helemaal naar de HMH, dat ligt veel te veel uit de loop. Wat willen we eigenlijk, vroegen we onszelf af. We willen de harde scene professionaliseren.”

Het evenement vindt geheel onder de vlag van ADE plaats en maakt deel uit van het officiële programma, maar is wel net even anders. Het evenement is deze eerste editie gratis, om zo de drempel laag te houden. Bovendien vindt het niet plaats in de vaste locaties van ADE, maar op het kantoor van ID&T/Q-Dance en Dance-Tunes in Amsterdam Zuid-Oost. “Ik denk dat mensen uit de hardere stijlen op dit moment niets te zoeken hebben in Felix Meritis. Er is niemand uit hun scene.”

Op het programma staan panels over zakendoen in het buitenland, over nieuwe technieken, en natuurlijk een demopanel, met bekende dj’s als Zany, Neophyte en The Prophet. 3VOOR12-grondlegger Erwin Blom zal spreken over social media. “Internet wordt nog door te veel mensen in de harde scene gezien als de vijand”, zegt Werver. “In andere scenes realiseert men zich dat je je geld verdient met draaien, niet met het verkopen van platen. Het gaat erom jezelf zo goed mogelijk te profileren op internet.”

Meer informatie over Hard Dance Event vind je hier.