Cd-presentatie Sinas van buitenaardse kwaliteit

De band presenteert haar Intergalatic Freedom aan het grote publiek

Tekst: Joline Cramer | Beeld: Wilko Miletić ,

Afgelopen woensdag presenteerde Sinas haar nieuwe album Intergalactic Freedom in de kleine zaal van Paradiso. De band wist het publiek te laten dansen, grooven en snakken naar meer.

De band presenteert haar Intergalatic Freedom aan het grote publiek

Het lijkt een rustige woensdagavond in Paradiso. In tegenstelling tot de lege grote zaal beneden, is de kleine zaal van het poppodium tot de nok toe gevuld. De band Sinas zal hier vanavond haar nieuwe album Intergalactic Freedom aan het grote publiek ten gehore brengen.

Intergalactic Freedom is het tweede album dat de groep uitbrengt. Wouter Schueler, saxofonist en componist van Sinas, stond aan de wieg van deze achtkoppige formatie. Het eerste album Global Explorations sloeg meteen aan bij het grote publiek. Boekingen bij poppodia in heel Nederland en verscheidene sessies voor VPRO radio zorgden voor een grote naamsbekendheid van de groep. Reden genoeg dus om te beginnen aan een tweede album. Vanavond is het tijd om dat langverwachte tweede album aan het publiek te tonen.

Sinas is zo’n band die niet in een ‘muzikaal’ hokje te plaatsen is. De albumpresentatie bevestigt dit gegeven weer. Intergalactic Freedom zit vol met verschillende invloeden en trekt daardoor ook een breed luisterpubliek. Menig muziekliefhebber kan zijn hart ophalen bij deze zogenoemde ‘global dancefloor music’: een originele mix van onder andere funk, afrobeat, reggae en een vleugje ambient.

Toch is het niet alleen het dansbare wat de muziek van Sinas zo aantrekkelijk maakt. Juist de kleine details in de muziek maken het optreden tot een strak geheel. Ingewikkelde baslijnen, een grote afwisseling in de ritmes en bezwerende saxsolo’s laten je de muziek alleen maar meer waarderen.

De voetjes gingen dan ook bij de eerste ‘grooves’ al van de vloer. En dat mocht ook wel. Funky gitaarrifjes afgewisseld met een jazzy baslijn en een flinke beat zorgden voor een dansbaar resultaat. Deze energieke mannen weten hoe ze een publiek kunnen bespelen. Als er dan ook nog eens spacende elektronicabliepjes onder worden geplaatst, is er geen houden meer aan. De kleine zaal weet hoe ze moet swingen, en goed.

Met bijdragen van onder andere toetsenist Stefan Schmid van Zuco 103 heeft de band weer een pareltje afgeleverd in de Nederlandse muziekscene. Echter, een weinig vernieuwend pareltje. De band levert ‘global dancefloor music’ zoals zij die het beste kan maken en ze weet er zeker een psychedelisch tintje aan te geven. Toch blijft Sinas een beetje hangen in diezelfde hoek. Een goede live-band, maar weinig vernieuwend.

Gezien: Sinas CD-presentatie, Paradiso, 22 september 2010