My Kalvertoren pop moet uit de kinderschoenen groeien

Fluoriserende topjes maar weinig publiek tijdens laatste dag Kalvertorenpop

Tekst: Isabelle Mulder | Foto's: Harold en Lanny ,

Terrasjes zitten vol, toeristen vormen een chaotisch beeld op de Kalverstraat. In de Kalvertoren is het minder druk maar daarom niet minder leuk. De drie laatste bands VENce, pEp en Droomdenkers strijden namelijk op 20 mei in het Amsterdamse Replay Café om de eerste Kalvertorenpopprijs.

Fluoriserende topjes maar weinig publiek tijdens laatste dag Kalvertorenpop

Het Replay Café voorziet haar gasten naast de mediterrane kaart ook van de broodnodige muzikale noten. Tijdens verschillende koopavonden vindt er in het cafè een heuse nieuwe popprijs plaats voor aanstormend talent. Waarbij 20 mei in het teken staat van folk, stoere meisjes, en een flink portie nederrap. Tevens worden de uiteindelijke winnaars bekendgemaakt door een professionele jury bestaande uit: Joep Slenter (Winston Kingdom), Jasper van Vugt (OOR) en Perquisite (Pete Philly & Perquisite).

Je speelt niet voor niets in het voorprogramma van Isbells. Dat geldt ook voor de Groningse VENcE. Compleet met cello, viool, gitaar, aangenaam stemgeluid en strakke drum opent deze band de laatste avond van My Kalvertoren pop. Het begint met een ietwat onwennig optreden in een veel te leeg café. Op geluidmannen en bedieding na, is er bar weinig publiek aanwezig. Desondanks weet VENcE de mensen die er staan te bereiken met fijne arrangementen en een goed samenspel. Met of zonder publiek, de band speelt uiteindelijk vol overgave. Leuk detail is de gastspeler op saxofoon.

Aparte details komen ook terug bij pEp. Deze formatie telt vier meiden. Stuk voor stuk persoonlijkheden. Gekleed in fluoriserende truitjes, ziet het er bijna liefelijk uit. De Nederlandse teksten bewijzen echter het tegendeel. pEp staat voor lekker ongedwongen spelen, inclusief de bijbehorende toeters en bellen. Dames met ballen en flair. Zij zijn de meiden die vroeger op de basisschool stiekem in het fietsenhokje sigaretjes rookten. Lekker rebels en oer- nuchter.  Inmiddels stromen mensen met mondjesmaat het café binnen. Zij worden getrakteerd op het nummer ‘Kan er niet mee omgaan’. Wederom met hoge uithalen en een lekker rauw randje.

De derde en laatste band is Droomdenkers:  energieke mannen. 
Nederlandstalige rap  voert bij deze creativelingen uit Leiden de boventoon . Zet deze combinatie op een podium en je krijgt een vermakelijk ongeregeld totaalplaatje. Al moet je er wel van houden. Het is doorsnee lastig om het publiek te blijven boeien met teksten. Gelukkig weet het duo Germen en Tsjah van aanpakken. Maar eerlijk is eerlijk, Kalvertorenpop blijft een popprijs en zoals bij elke wedstrijd kan er maar een de winnaar zijn.

In het geval van Kalvertorenpop zijn er maar liefst drie winnaars. Samen met The Q! en Ladies Decision is VENcE uiteindelijk een van de bands die mag gaan spelen Winston Kingdom.

Gezien: My Kalvertoren pop, Replay Café, 20 mei 2010