Militant-poëtische geest The Last Poets waart door Amsterdam

MC Theater belicht twee weken lang de peetvaders van de rap

Ingmar Griffioen ,

"Niggers are scared of revolution" riepen The Last Poets eind jaren '60 in New York. De politiek bewuste teksten van deze spoken word pioniers zijn nog altijd actueel, meent GMB. Hij speelt mee in het op de Poets gebaseerde stuk De Laatste Dichters, dat donderdag 27 mei in première gaat in het MC Theater, Amsterdam.

MC Theater belicht twee weken lang de peetvaders van de rap

"Niggers are scared of revolution" riepen The Last Poets eind jaren '60 in New York. Het was de tijd van groeiend Afro-Amerikaans zelfbewustzijn, de tijd van Black Power en een groep jonge activisten uitte zich in een tot dan toe ongekend militante vorm van spoken word. Ze noemden zich The Last Poets en legden zo de basis voor spoken word poëzie en rap. De politiek gemotiveerde teksten van deze pioniers zijn nog altijd actueel, meent Gery Mendes (a.k.a. GMB). De Rotterdamse mc speelt samen met onder meer UnorthaDOX en DJ Lovesupreme mee in de op de Poets gebaseerde voorstelling De Laatste Dichters, die donderdag 27 mei in première gaat in het MC Theater, Amsterdam.

Tot en met zondag 6 juni staat het nieuwe MC Theater op het Westergasterrein twee weken lang volledig in het teken van The Last Poets. Centraal staat theatraal event De Laatste Dichters, dat nog tot en met 5 juni dagelijks te zien is. Het stuk is gebaseerd op het boek van Christine Otten over het dichterscollectief, dat door MC Theater naar Nederland gehaald is. Zaterdag 5 juni treden de drie overgebleven Last Poets na de voorstelling in de grote theaterzaal op.

Otten schreef het boek De Laatste Dichters vier jaar terug. "Maar voor haar was het niet af", vertelt regisseur Maarten van Hinte. "Omdat de Poets uit de orale cultuur stammen, kon een boek niet genoeg recht doen aan hun verhaal. Daarom heeft ze ons benaderd om een stuk te maken." MC is een productiehuis dat in oktober officieel de deuren opent van het eigen theater op het Westergasterrein en dat sterk wortelt in de hiphop. Van Hinte: "Wij kenden de Poets en hun traditie uiteraard. Toen we de voorstelling gingen maken, meldden zich spontaan veel mc's aan."

Onder meer De Colombiaanse Bloedgroep, Blaxtar en MC Complex klopten aan en Typhoon, Akwasi van Zwart Licht en Juiceisdunaam werden benaderd, maar konden de intensieve repetities niet inpassen in de agenda. Akwasi geeft vrijdag 4 juni wel een muzikale poëzie performance. UnorthaDOX en GMB spelen wel in het stuk. "In 2007 kocht ik het boek van Christine Otten, maar ik had nooit gedacht dat ik hier zelf in zou meespelen", vertelt Gery Mendes. "Ik kende van de Last Poets wel wat gedichten, maar de verdere achtergrondinfo niet. Voor dit stuk kregen we ook opdrachten mee, dus dit was voor mij de plek om verder in hun geschiedenis te duiken en research te doen."

The Last Poets leefde in de jaren '80 weer op door de opkomst van de rap en vooral door de enorme toename van het gebruik van samples. Meer erkenning volgde de laatste jaren dankzij samenwerkingen met Common, Kanye West en Nas. Nu wordt The Last Poets door velen beschouwd als grondleggers van spoken word en hiphop. Van Hinte is het daar niet geheel mee eens. "Sommigen zeggen dat zij de bron van alle hiphop zijn, dat geloof ik niet. Ik geloof wél dat als mensen bewust bezig zijn met hiphop, dat ze de Poets op den duur tegenkomen. Om te beginnen omdat ze door zoveel artiesten van Common tot A Tribe Called Quest gesampled worden."

Volgens Mendes zijn The Last Poets van groot belang geweest. "Maar ook de verhalenvertellers van daarvoor, hun gedichten maken deel uit van een eeuwenoude traditie." Mendes twijfelt in hoeverre de traditie van The Last Poets, hun poëtische raptrant, in Nederland terug te horen is. "Er zijn wel rappers die ook dichters zijn, in ieder geval zo iemand als Typhoon. En ik denk dat een groot deel wel een boodschap heeft, ergens voor staat." De Rotterdammer meent dat er nog veel te winnen is. "Ik denk dat we mensen die voor de lol rappen kunnen beïnvloeden. De vraag is: durf je jezelf bloot te geven of niet? Niet iedereen durft eerlijk te zijn. Ik denk dat dat de kracht is van poëzie."

MC presenteert Rightaboutnow: De Laatste Dichters, maandag 24 mei tot en met zondag 6 juni 2010, MC Theater (Westergasfabriek) Amsterdam. Alleen de première is uitverkocht. Meer info via www.delaatstedichters.nl. Dj Lovesupreme heeft een Last Poets mixtape gemaakt die je hier kunt downloaden.