Het Mortale Tribunaal: Mei 2010

3voor12 en Jasper van Vught over: Noblesse, Kids Never Lie, Lost Man Of Palau en Space Siren

Tekst: Sophie Top | Fotos: Marije van Woerden ,

Elke derde vrijdag van de maand is 3voor12 uitgenodigd om bij Radio Mortale muziek van Nederlandse bodem te maken of te kraken. Deze mei-editie doen wij dat met last-minute gast Jasper van Vught, redacteur van Oor en Radio Mortale DJ. Wie o wie haalt het tot de volgende uitzending en welke band is de zwakste schakel?

3voor12 en Jasper van Vught over: Noblesse, Kids Never Lie, Lost Man Of Palau en Space Siren

De vrijdagavond 21 mei wordt ingeluid met House Of Cosy Cushions. Het nummer Animal Dream van de gelijknamige plaat werd vorige maand op Radio Mortale uitgeroepen tot beste nieuwkomer, een mooie plaat dus om mee te starten.

 

Na een korte voorstelling van de gasten van vanavond krijgen we de Radio Mortale hit van vorige week nog als cadeau, als voorproefje van de Radio Mortale live avond in Pakhuis Wilhelmina. Ro Halfhide is tijdens het nummer Spread The Love, druk bezig met the Soundcheck een paar straten verderop.

 

Ondertussen wordt in de enorme stapel opgestuurde demo’s gedoken en een nette selectie gemaakt voor deze avond. Er wordt geselecteerd op producer, op cover, op genre en op naam en na de nummers Animal Dream en Spread the Love staat de schijf van vijf vast. Jasper van Vught, die we allemaal kennen van Oor en als Radio Mortale DJ, zal samen met 3voor12 redacteur Sophie Top de uitgekozen bands en nummers onder de loep nemen.

 

Laten we beginnen met de band waar we allemaal onze hoge verwachtingen van hebben: Noblesse. Het album We Are Not Humanity is geproduceerd door de producer van The Strokes – Gordon Raphael. You Look Good is het nummer dat ter beoordeling wordt gedraaid. Meest opvallende is dat de productie erg goed is, wat niet heel verrassend is. Net iets te laat komt het panel erachter dat er met name op de tekst gelet had moeten worden. In het kort: Goed nummer, hitmateriaal, goede productie en niet te lang. Niet erg vernieuwend, maar wel fijn om naar te luisteren.

 

Eens luisteren wat Kids Never Lie ons te bieden heeft. Deze plaat is uitgekozen om de erg strak uitziende cover. Ondertussen snel de biografie lezend, komen we erachter dat deze jongens slechts 18 en 19 jaar zijn en toch al de nodige prijzen op hun naam hebben staan. “Er zit nog geen haar op, maar ze hebben wel ballen”. Maar het gaat om nu en om dit ene nummer, Brainwork. Kids Never Lie heeft als electro rock band iets weg van Late Of The Pier, maar dan met een (voor hun leeftijd wonderbaarlijk) lager stemgeluid.  Het Mortale Tribunaal is aangenaam verrast door deze jonge Kids Never Lie.

 

De volgende band is moeilijk te ontcijferen. Gelukkig staat op de achterkant van de hoes de internetpagina, anders had ons panel deze band niet eens bij naam kunnen noemen. In de biografie staat dat de zanger nu al vergeleken wordt met Iggy Pop en Mick Jagger, dat is een krachtig statement. Lost Man Of Palau met het nummer Say I’m Fine, volgens Jasper een lichtelijke rip-off van Razorlight. Maar niet storend. Erg fijn nummer, goede rauwe stem en heel aangenaam: Een goed accent! Toffe plaat, kloppend.

 

We kunnen nog een band kiezen en (tromgeroffel) het wordt: Space Siren. Het nummer This Radar wordt opgedragen aan Aram, de drummer van The Tunes, die trouw luistert naar Radio Mortale. Corno Zwetsloot speelt gitaar en heeft voor de productie gezorgd. Hij heeft een duidelijk stempel op deze track met zijn “broeierige sound” en dit draagt zeker bij aan de kwaliteit van het nummer. Wederom een catchy nummer en een die voor herhaling vatbaar is voor Radio Mortale.

 

En dan zit het er alweer op, het uur is voorbij, we moeten tot ieders spijt afronden. Volgende maand zijn we er weer met het Mortale Tribunaal juni.

 

Overige gedraaide nummers in de uitzending: Pet Needs Friends (The Benelux), Turn Up The Music And Dance (The Lalalies), Suicide Chicken (Wannabe A Star).

 

Tijd om richting Pakhuis Wilhelmina te gaan.

 

 

Gezien: Radio Mortale, 22 mei 2010