Cd-recensie: The Pedro Delgados - Sing High Sing Low

Een volle laag energie uit je boxen

Tekst: Jannie Post ,

The Pedro Delgados, een band die stormachtig Nederland veroverde. Ze speelden al op Lowlands, brachten een eerste album uit. Vier jaar na dat eerste album is de opvolger uitgebracht: Sing High Sing Low.

Een volle laag energie uit je boxen

Begin 2006 ontstond The Pedro Delgados uit een jamsessie. Drie dagen later speelden zij in Vera, Groningen al in het voorprogramma van Voicst en ZZZ. In datzelfde jaar kwam ook het eerste album van de band uit. Vier jaar later is het tijd voor de opvolger: Sing High Sing Low.

Bij de eerste tonen van de cd voel je al dat stilzitten lastig gaat worden. Meteen kruipt het gevoel omhoog dat je deze band eigenlijk gewoon live moet zien. De vrolijke tonen van het nummer Nothing to Lose maken dat je automatisch mee gaat bewegen. Muleskinner Blues, een countrycover van Jimmy Rodgers, en Can't Stop This Train zorgen ervoor dat je tussen de mensen wilt dansen en springen.

Tijd om op adem te komen is er bij Girl O'Mine, een onvervalste countrysong. Op het album is een keur aan instrumenten terug te vinden, zoals de mandoline, washboard en de banjo. Door het gebruik van viool klinkt het nummer Sink to the Bottom bijna als Ierse Folk. In andere nummers treedt de accordeon meer op de voorgrond. In het instrumentale en rustige Pure Silver is het even genieten van een instrumentaal stuk, om vervolgens door te razen in de titelsong Sing High Sing low.

Krap 40 minuten later is de cd alweer afgelopen. Het tempo in de meeste nummers is zo hoog dat je je bijna opgejaagd voelt, omdat je de energie die de muziek oproept niet direct kwijt kunt. Nog een goede reden om deze band gewoon live te gaan bekijken. Dan hoeven de buren ook niet raar staan te kijken omdat je in je eentje wild door de kamer danst.

The Pedro Delgados speelt op Club 3VOOR12/Amsterdam op woensdag 26 mei in Bitterzoet Amsterdam.