The Stutters 2.0 is minder fun en meer rock

“We willen geen gimmickband worden”

Casper Sikkema ,

The Stutters is terug. Het internationale gezelschap met Amsterdam als thuisbasis heeft een nieuwe drummer en net de laatste hand gelegd aan de opnames voor een nieuwe EP. Die verwacht de band ergens in mei of juni uit te brengen. “ In ieder geval wanneer het nog fris voelt”.

“We willen geen gimmickband worden”

Twee jaar geleden stopte The Stutters er mee. Het kosmopolitische postpunk-indiekwartet met een drummer en bassist uit Denemarken en een frontman uit Engeland liep tegen de grenzen van het ver van huis zijn aan. De Denen zijn met een diploma op zak inmiddels weer teruggekeerd naar familie en thuisland. Zanger/gitarist Mical Noelson zag hierna geen reden om als duo door te gaan. “Dat zou gewoon te saai zijn.”

Toch is er nu dus een doorstart voor The Stutters. Er staat er een nieuwe EP op stapel en de band heeft ook weer nieuwe optredens op het programma staan. De comeback is vooral te danken aan Darko Tadic, frontman van het eveneens Amsterdamse Captain Capeman en nu ook drummer bij The Stutters. “Hij was echt teleurgesteld dat we ermee waren gestopt en hij wilde dolgraag iets doen.”  Dat lieten de twee overgebleven leden zich geen twee keer zeggen. Met Tadic erbij werden de oude nummers resoluut aan de kant gezet om nieuwe nummers te schrijven. Belangrijk, volgens Noelson. “Het voelde te artificieel om in de nieuwe formatie oude nummers te spelen. Het was gewoon beter, spannender en leuker om met nieuwe nummers aan de gang te gaan."

Dat schrijven aan nieuwe nummers ging verbazingwekkend vlot. Handig daarbij was de perfecte chemie. Ondanks de nieuwe samenstelling, klopte die eigenlijk meteen. “Dat verraste ons echt. Elke keer als we gingen oefenen, kwamen we wel met een nieuw nummer. Live spelen, oefenen en de onderlinge vibe z’n werk laten doen is voor ons gewoon superbelangrijk om tot een juiste chemie te komen. Omdat dat in orde was, konden we ook zo snel nieuwe nummers schrijven.”

Die nieuwe nummers verschillen inhoudelijk niet veel van de stijl van de oudere nummers, toch zijn er wel een paar duidelijke verschillen. “We gaan meer terug naar de basis en rocken nu gewoon wat harder. Het funaspect dat in de eerste periode een prominente rol vertolkte, staat nu op een lager pitje. Die stijl hoorde toen bij ons en nu is dat anders. We willen geen typische gimmickband worden.”

The Stutters heeft niet de behoefte om zichzelf te vergelijken met andere bands. “ Wie we zijn en wat we nu doen is het gevolg van een organisch proces. We hoeven echt niet op andere bands te lijken, we kijken alleen naar onszelf en wat wij mooi vinden. Dat is ook ons belangrijkste criterium: wij moeten vooral op onszelf lijken."

De nieuwe, nog titelloze, EP is opgenomen in de IJlands Studios samen met Remco Frijns (ZZZ, Daily Bread) en wordt op dit moment afgemixt. “We hebben voor de promotie van onze EP samen met bevriende professionals een video gemaakt. Dat werkt goed. Andere mensen hebben toch een andere zienswijze, interpreteren dingen anders. Als je samenwerkt met mensen die je vertrouwt, kunnen daar op die manier mooie dingen uitkomen.”

In juni komt het nieuwe EP uit. Die zal digitaal verkrijgbaar zijn via iTunes. Ook zal er een gelimiteerde oplage worden gedrukt. Woensdag 10 maart speelt de band in Winston, aanvang 21.00 uur