Receptenboek vol country & soul van smulpaap Lefties Onno

Amsterdammer financiert cd door voor muzikanten te koken

Ingmar Griffioen ,

Te smeuïg om waar te zijn: muzikant met beperkt budget lokt sessiemuzikanten naar de studio met diner en wijn. Onno Smit, zanger-gitarist van Lefties Soul Connection, kookte zo een hele cd bij elkaar. Beans & Fatback komt 17 april met receptenboek uit bij Excelsior.

Amsterdammer financiert cd door voor muzikanten te koken

Het klinkt te smeuïg om waar te zijn: muzikant met beperkt budget lokt sessiemuzikanten naar de studio met diner en wijn na afloop van de opnames. Onno Smit, bekend als zanger-gitarist van Lefties Soul Connection, vervolmaakte het huzarenstukje. De bijeengekookte cd komt in een fraai receptenboek op 17 april uit bij Excelsior en heet Beans & Fatback, oftewel Spek & Bonen. "Iedereen speelde bijna voor spek en bonen mee."

Onno Smit houdt van eten, drinken en koken, zoveel is duidelijk als je zijn receptenboek bekijkt. "Maar mijn belangrijkste passie is toch wel muziek. En meteen daarna komt eten en alles dat met eten te maken heeft." Toch kwam het idee voor het kookboek niet uit zijn koker. "Toen Ferry Roseboom van Excelsior zei dat hij de plaat wilde uitbrengen, heb ik hem het verhaal verteld en hij vond dat ik er iets mee moest doen. Het begon met recepten in het cd-boekje en is een beetje uit de hand gelopen."

Smit benadrukt nog eens dat het geen bedacht promoverhaal betreft. "Ik heb tegen vriendenprijs een aantal dagen een studio kunnen huren. Ik vertelde iedereen dat ik niks kon betalen, maar dat ze wel lekker eten en drinken kregen." Die formule werkte; er kwamen steeds meer mensen opdagen om te spelen en mee te eten. In totaal doet zestien man plus een straatorkest mee op de cd. "Toen het af was had ik bijna een hele plaat bij elkaar gekookt. De enigen waar ik niet voor gekookt heb is het straatorkest."

Beans & Fatback bevat elf tracks vol country en soul, die veel minder vaart hebben dan de rauwe mix van funk, rock en hiphop van Lefties Soul Connection. Smit vond het tijd om wat anders te doen. "Ik schreef een tijdje nummers voor uitgeverij Chrysalis Music. Liedjes voor commercials en dergelijke, vaak in genres waar ik niks mee had. Ik dacht: die kan ik laten liggen of zelf uitbrengen. En ik hoefde niet te overleggen met z'n vieren, zoals bij de Lefties. Dat is ook wel eens lekker."

De andere Lefties vinden zijn project volgens Smit ook tof. Naast songwriter Tim Knol en bandleden van Fay Lovsky schoven zo ook meerdere (oud-) leden van Lefties Soul Connection aan in de studio en aan het buffet: zoals oud-bassist Bram Bosman, drummer Cody Vogel, gitarist Paul Willemsen en invaller bassist Daniel Rose (C-Mon & Kypski). "Het bijt elkaar ook niet." Smit schiet in de lach: "Hoewel qua tijd wel af en toe, vooral nu."

De nieuwe Lefties plaat is echter niet in de ijskast verdwenen. De groep concentreert zich op de opvolger van Skimming The Skum. "We zijn bezig met het nieuwe album, de helft is al opgenomen. Ik denk dat het in oktober wel af is. We mikken op volgend seizoen, Noorderslag en zo. We doen nu met Lefties vooral veel gigs in het buitenland. Afgelopen weken stonden we in Athene en Istanbul en nu begint Spanje een beetje te lopen."

Beans & Fatback komt 17 april uit bij Excelsior Recordings. Smit presenteert de plaat met zevenkoppige band op zondag 11 april in Pakhuis Wilhelmina, Amsterdam.