Knuffelen met undercover hippies bij rocknacht Volta

Fatneck toont kracht van herhaling, Labcan geeft zich letterlijk bloot

Tekst: Astrid Engelen. Foto's: Gaga Mucko. ,

Bij de wekelijkse rocknacht in Volta deze keer Amsterdamse punk en garage van Fatneck en Labcane. Labcane geeft zich bloot en de leden van Fatneck laten horen waar hun kracht ligt.

Fatneck toont kracht van herhaling, Labcan geeft zich letterlijk bloot

Volta aan de Houtmankade programmeert alleen bands uit en rond Amsterdam. Deze rocknacht is het niet anders. Allereerst betreedt Fatneck het podium. Fatneck, de band van Jorn van Heesch, bedrijfsleider van Volta, speelt een mix van garage en punk. Het eerste album We Make Balls kwam in 2007 uit en een tweede album staat op de planning - voor ooit, aldus Jorn.

Een paar dagen voor de rocknacht was het nog onzeker of alle vier de bandleden erbij zouden kunnen zijn. Bassist David en gitarist Liliane waren beiden geveld door de griep. Tot opluchting van zanger Jorn en drummer Esther staat Fatneck met z’n vieren op het podium.

Het optreden begint wat ingetogen, maar na het eerste nummer komt de vaart er in. Gaandeweg het optreden blijkt dat de kracht van Fatneck in het garage genre ligt. Het samenspel klinkt steeds beter naarmate de set vordert, hoewel de stem van frontman Jorn af en toe niet goed te horen is. Fatneck geeft een extra dimensie aan het optreden door originele vondsten, zoals een punkmix van Rapper’s Delight van de Sugarhill Gang en een boeiende interpretatie van Nirvana’s About A Girl.

Dat het toegift een nummer is dat eerder al werd gespeeld, is een zwaktebod. Jorn vertelt dat ze veel materiaal weggegooid hebben, vandaar. Wel is het een herhaling van hun beste nummer van de avond.

Ook Labcane speelt energieke muziek, maar is verder niet te vergelijken met Fatneck. Het punkrock viertal bestaat uit drummer Guillermo, gitarist Dav, bassist Beej en zangeres Jamila. Jamila vestigt de aandacht op zich door haar krachtige stem. Ze valt ook door haar ‘wardrobe malfunction’ op: haar topje zakte iets verder naar beneden dan gepland.

Ze verklaart dat het echt niet de bedoeling was om zichzelf op deze manier bloot te geven, want daar is ze te bescheiden voor. Van bescheidenheid van de band is weinig te merken. Jamila springt het hele podium over en Dav en Beej springen zelfs het publiek in. Stiekem zijn de bandleden ook hippies. Na een speech over verdraagzaamheid van Beej gaat Dav het publiek in om te knuffelen. Een flitsende dame met lichtgevende ballen zorgt voor extra vermaak. Al met al een explosief optreden.

Gezien: Rocknacht Volta met Fatneck en Labcane, 11 maart 2010