Jeugd, theater en ballen in de Kalvertoren

The Vlegels, Klopje Popje en The Q! strijden om de eerste prijs van Kalvertorenpop

Tekst: Carien Moossdorff | Foto's: Bram Busink ,

Amsterdam heeft er een gloednieuwe bandjeswedstrijd bij; 18 maart ging My Kalvertorenpop van start met de eerste liveshow. Het niveau ligt meteen hoog met de drie totaal verschillende smaken van The Vlegels, Klopje Popje en The Q!.

The Vlegels, Klopje Popje en The Q! strijden om de eerste prijs van Kalvertorenpop

De Kalvertoren staat op zijn kop op koopavond, want een gloednieuwe popprijs is neergestreken in het Replay Café. Tijdens My Kalvertorenpop mogen negen beginnende bandjes tijdens drie liveshows laten zien wat ze kunnen. Het publiek en een jury (Joep Slenter van Winston Kingdom, Jasper van Vugt van Oor en Perquisite) bepalen samen de winnaar en die krijgt een eigen optreden in Winston Kingdom. Het is in het Replay Café wel te zien dat dit de allereerste avond van de eerste editie is, want er is nauwelijks publiek. Ook de keiharde spots dragen niet bepaald bij aan de sfeer. Gelukkig laten de acts én de organisatie zich daar niet door ontmoedigen, en het is ook vooral door hun enthousiasme dat het uiteindelijk toch een gezellige, muzikale avond is geworden. 


The Vlegels uit Nijmegen knallen de avond open met hun vrolijke poprocknummers. Er zit lekker veel energie in en ook weten de nummers vaak positief te verrassen, zoals met de afwisseling van mannelijke- en vrouwelijke leadzang, een donderende drumsolo en collectieve danspasjes. The Vlegels zijn dus zeker een complete en goede act op het podium en vooral zangeres Elze staat al een echte show te geven, alleen komt het geheel nog wel een beetje te bescheiden over. Gelukkig zijn de mannen en vrouwen van The Vlegels nog erg jong (gemiddeld 17!) dus hebben ze nog meer dan genoeg tijd om wat arrogantie op te bouwen die de muziek zeker waard is.

Die attitude heeft de tweede band, Klopje Popje, dan juist weer in overvloed. Het podium is lang niet groot genoeg voor zanger Elrond, die zijn intensieve act dus maar uitbreidt naar de hele zaal. Het hele optreden lijkt wel zijn toneelstukje te zijn, wat zeker vermakelijk is maar ondertussen wel dreigt af te leiden van de muzikanten achter hem, die daar prima staan te spelen. Klopje Popje klinkt ADHD, strak, met veel gitaren en vooral hard. Soms is het jammer dat het massieve volume heel leuke dingen, zoals catchy gitaarriffjes en totaal onverwachte kopstemactie een beetje ondersneeuwt, maar meestal werkt het eigenlijk heel goed. Half een grap of serieus, Klopje Popje doet ongeremd zijn ding en het resultaat mag er zijn.

The Q! uit Utrecht mag de avond afsluiten en dat doen ze met vuurwerk. Zangeres Ysja ziet er misschien schattig uit als klein blond meisje, maar klimt vervolgens op het podium en begint toch even te zingen met de harige rimpelballen van een doorgewinterde rocker.  Het powergevoel van inspiratie van the Foo Fighters is duidelijk terug te horen en dat werkt natuurlijk heel goed live. Ook van de gitaar en drums horen we prachtige dingen, en de combinatie klopt eigenlijk helemaal. The Q! heeft wat fans meegenomen, en met wat binnendruppelende winkelaars staat er tegen het eind van de avond toch nog een publiekje om omver te spelen, wat ze van harte doen.

Er is al gepraat over “wat later beginnen” volgende keer en ook wat meer naamsbekendheid zal helpen een groter publiek te krijgen. Een publiek dat My Kalvertorenpop verdient, want dit is een geweest avond van goede muziek, heel veel enthousiasme en een geweldige ontspannen sfeer. Wees er dus bij, de tweede en derde liveshows op 22 april en  20 mei in het Replay Café in de Kalvertoren!

Gezien: The Vlegels, Klopje Popje en The Q! op My Kalvertorenpop, Replay Café, donderdag 18 maart 2010.