Hoe Is Het Met... Radio Mortale?

‘We zijn erg fanatiek ... We betalen op de clubavond zelfs ons eigen bier’

Tekst: Eyal van der Reep. ,

Radio Mortale promote en draait al twintig jaar Nederlands talent. Radio Mortale-dj Jasper van Vugt praat ons kort bij over de studiohuur, de clubavond aanstaande zaterdag (20 mrt.) en nieuwe samenwerkingen met Sonic Connections en Nachtbrakers.

‘We zijn erg fanatiek ... We betalen op de clubavond zelfs ons eigen bier’

Radio Mortale promote en draait al twintig jaar talentvolle Nederlandse bands, die ‘eigenlijk bij 3FM gedraaid moeten worden, maar nog onder het glazen plafond zitten.’ Radio Mortale-dj Jasper van Vugt praat ons kort bij over de studiohuur, de clubavond aanstaande zaterdag en nieuwe samenwerkingen.

3VOOR12/Amsterdam: Waar is Radio Mortale momenteel mee bezig?

Jasper van Vugt: ‘Naast de vaste uitzendingen en de clubavond zijn we bezig met een aantal leuke samenwerkingen, waaronder twee avonden: het 2-jarig jubileum van Nachtbrakers in Bitterzoet en Sonic Connections in de Brakke Grond. In de Brakke Grond hebben ze een tijdelijke radiostudio gebouwd, waar een stel Belgische studenten live radio gaan maken. Daar zenden we een deel van uit en praten met hen over de stand van zaken in de Nederlandse en Belgische popcultuur. Daarnaast zijn er live sessies van de bands bij Radio Mortale en komt de programmeur van het festival langs voor een interview.

Op 15 april werken we dus samen met Nachtbrakers. We zullen dan in de rookruimte van Bitterzoet speciale sessies en interviews opzetten met de artiesten die op die avond spelen. Met de clubavond erbij kun je dus wel stellen dat we goed bezig zijn’

Zaterdag aanstaande is die clubavond. Zijn Lola Kite, Templo Diez en The Heights bandjes waar iedereen het later over heeft?


‘Lola kite zeker. Ze zijn één van de nieuwste excelsior signings. Ze stonden dit jaar al op Noorderslag. Dat terwijl ze vorig jaar alleen hun Lola Kite EP uitgebracht hadden. Ik denk dat we zeker niet op moeten kijken als hun debuutalbum één van de beste wordt van de nieuwkomers.

‘Het is leuk dat ze hier staan. We hebben natuurlijk wel iets te bewijzen richting ons publiek. We hopen dat de mensen ook naar onze avonden komen als ze de acts niet kennen, omdat ze weten dat we boven op de Nederlandse muziekscene zitten.’

Radio Mortale heeft de afgelopen maanden een aantal benefietconcerten gehouden. Zijn er nog steeds financiële problemen?

‘Financiële problemen zou ik het niet noemen. We zijn wel nog steeds op zoek naar sponsors en subsidie, maar dat blijkt lastig. Salto krijgt al subsidie waardoor wij het niet aan kunnen vragen, en veel partijen kunnen in de economische crisis weinig missen. We doen alles vrijwillig en zijn erg fanatiek, het enige dat we willen is dat we onze studiohuur kunnen betalen om talentvolle Nederlandse bands te kunnen blijven steunen. Bands komen uit Eindhoven of Rotterdam voor een uitzending van een uur en we kunnen ze niet eens een onkostenvergoeding aanbieden. De koffie voor ze betalen we ook uit eigen zak. We betalen zelfs ons eigen bier bij de Radio Mortale clubavonden, zodat de drankmunten naar de gratis optredende bands kunnen, de deuropbrengs gaat namelijk naar de studiohuur. Het is eigenlijk vreemd dat geen enkel hip merk haar naam aan jong talent wil linken. Elke band kent Radio Mortale.'

Op zaterdag 20 april is de Radio Mortale clubavond in Pakhuis Wilhelmina met Lola Kite, Templo Diez en The Heights