Glamour, gossip en grootheidswaan vaste prik bij Italo Elite

Pretentieloos themafeest met gouden dj-kwartet in Club Up

Tekst: Robbie van Zoggel Foto's: Daria Mnych ,

Het dilemma van waar toch dat ene fijne doordeweekse feestje te vinden is, lijkt opgelost. Het antwoord ligt namelijk al bijna een jaar bij Club Up. De plek voor je maandelijkse sessie discostampen in stijl. Welkom bij Italo Elite.

Pretentieloos themafeest met gouden dj-kwartet in Club Up

Het regent prijzen dit keer bij Italo Elite. De dressuurlintjes liggen voor het oprapen en het lijkt er bovendien op dat Club Up de goed gevulde prijzenkast van een failliete badmintonclub heeft overgenomen. De winst van de Roze Kabouter moet immers gevierd worden. “Maar Italo rijkt veel verder dan roze”, aldus de organisatie.

Buiten dit licht gekleurde imago is er eigenlijk geen enkele aanleiding tot bezorgdheid. Al bijna een jaar verbreden Martin Duvall, DJ Lupe, San Proper en Tom Trago met succes de muzikale horizon van Amsterdam. Met het project Italo disco hebben ze zich in de voorhoede van de dancescene weten te vestigen. Nu dit genre een duidelijk stempel op het lokale nachtleven drukt, laat ook nieuw productietalent zich inspireren door de op de Italiaanse leest geschoeide disco.

Net als vorige maand is er ook deze avond plaats voor een live act. Terwijl de slotscène van Fellini’s opwarmfilm La Dolce Vita nog loopt, staat Renkas al klaar voor zijn optreden. Deze Oekraïner pakt uit met eigen geproduceerde rauwe synthpop. Oost-Europeser kun je het niet krijgen zou je zeggen, maar deze exotische act woont al tien jaar in Nederland en is aangesloten bij het jonge Amsterdamse NON Records.

Dit label heeft een aantal dj’s en producenten in huis met dezelfde passie voor elektronische disco. Ook al is Clup Up met zijn formaat niet meer dan een grote gezellige huiskamer, de show van Renkas werkt goed in deze setting. Met zijn aanstekelijke vocalen en melige lichtinstallatie kan hij op veel sympathie rekenen bij het vroeg toegestroomde publiek.

Daarna is de draaitafel het domein van het gouden dj-kwartet. Met de microfoon op standje echo (“Zwieren en zwaaien in die Italo Elite sensatie!”) zet Martin Duvall de toon voor de nacht die rest. Samen met DJ Lupe stort hij zich in de zelf opgetrokken fabuleuze droomwereld van Italo. Lupe zingt over de platen van Duvall heen, en vice versa. Het duo moedigt iedereen aan zijn normale dosis drama te overtreffen. “Ben een ster of leef tenminste in die illusie.”

San Proper neemt het van beide heren over met een set zonder poespas. Hij slaat hiermee een brug naar de kleine uurtjes met de wat stevigere platen. Met zowel eigen werk, klassiekers en minder bekende pareltjes laat hij zien hoe je een serie discoplaten spannend kan opbouwen.

Tom Trago gaat op deze voet door. Hij is liefhebber van de disco die neigt naar electro. Op zijn vorig jaar verschenen album Voyage Direct is deze stijl goed herkenbaar. Hiermee zet Trago zich definitief neer als een getalenteerd producer met een eigen signatuur. Voor deze avond is hij de vaste afsluitende dj.

Zodoende biedt Italo Elite naast melancholische disco ook plaats voor prettig gestoord theater. Anders dan bij de meeste themafeestjes is een dergelijke attitude bij Italo Elite juist een gevierde omgangsvorm. Weliswaar met een knipoog, want attitude klinkt al snel elitair. Italo Elite romantiseert de mooie kant van het leven, of het nou om mensen, mode of je geoliede danspasjes gaat. Dat siert dit feest, dat zonder pretenties een ultiem verzetje biedt, ver weg van de waan van de dag.

Gezien: Italo Elite, Club Up, 11 maart 2010