DD/MM/YYYY releast old school cassettebandje in Studio 80

Een rommelig feestje bij de releaseparty van Black Square

Tekst: Linda van Schooten | Foto's: Daan van Es ,

DD/MM/YYYY houdt het old school: woensdag 10 maart hielden zij een releaseparty van hun nieuwe cassettebandje Black Square. De Canadese band, waarvan je de naam uitspreekt als ‘day month year’, kwam speciaal naar Studio 80 om hun tweede album te presenteren als casettebandje.

Een rommelig feestje bij de releaseparty van Black Square

Ondanks dat de cd van DD/MM/YYYY (‘day month year’) in 2009 al uitgekomen was, presenteerde de Canadese band op 10 maart pas het old school casettebandje van het album Black Square. Na Are they masks? (2007), dat maar liefst 21 liedjes telde, is Black Square het tweede studioalbum. Woensdagavond was de releaseparty en zetten de band Studio 80 op zijn kop.

Subbacultcha was in samenwerking met Katapult organisator van deze avond. Ook aan een supportact was gedacht: de Amsterdamse band Wooden Constructions had de eer het voorprogramma te mogen verzorgen. Dat ze er zin in hadden was wel duidelijk. Ondanks het gebrek aan een podium, was toch duidelijk te zien dat zanger Gover Meit een waar podiumbeest is. De frontman bespeelde het publiek met jungle beats en zijn dansmoves. De discodansmuziek van Wooden Constructions was een succes, deze band heeft talent.

De zaal was al behoorlijk opgewarmd toen de heren van DD/MM/YYYY binnen kwamen gewandeld. De band zat vol energie, en dat was te merken. Van de zang moeten ze het niet helemaal hebben, want als die al van toepassing is, is het grotendeels onverstaanbaar en wordt het bedolven onder het gitaarwerk, de bas en de drums.

Wat opvalt bij dit album is dat het erg gevarieerd is, en daarnaast ook een stuk meer rock dan het eerste album. Waar Are they masks? soms nog enigszins rustig te noemen was, gaat op Black Square alles en iedereen los. Een klein beetje rommelig en chaotisch was het soms wel, maar er kwamen een hoop vrolijke deuntjes uit. Het chaotische aspect is ook zeker terug te vinden in de albumcover die je ogen enigszins doet draaien. Als je je bedenkt dat de band zichzelf beschrijft als “always changing and always moving”, dan vallen al deze stukjes wel mooi op zijn plaats. Verandering vond plaats in de muziek en in het optreden, de bandleden wisselden namelijk enkele malen van positie en van instrument. Creatief, dansbaar en sterk, dat was het in ieder geval wel.

Een onrustig optreden dus van DD/MM/YYYY. Noem het indie, noem het post-rock, noem het punk-rock, de muziek van DD/MM/YYYY valt moeilijk onder één noemer te scharen.

Gezien: DD/MM/YYYY, Studio 80, woensdag 10 maart 2010.