Tolhuistuin met jaar vertraging open in 2011

Paradiso draait samen met stichting proef in tuin

3VOOR12 NL: Fiona Fortuin ,

Dit jaar zou Paradiso in samenwerking met stichting Cultuur aan het IJ een nieuw podium openen in Amsterdam-Noord. Maar trage contractonderhandelingen en een laat vertrek van Shell uit het pand zorgen ervoor dat de opening met een jaar is vertraagd. Wel draaien de twee partijen al proef in de tuin.

Paradiso draait samen met stichting proef in tuin

In 2008 kondigde Paradiso aan in samenwerking met stichting Cultuur aan het IJ een nieuw podium te zullen openen in de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord. Dit jaar zou de aftrap zijn. Inmiddels is duidelijk dat dat niet haalbaar is. Trage contractonderhandelingen en een laat vertrek van Shell uit het pand zorgen ervoor dat de verbouwing pas dit jaar is begonnen.

De Tolhuistuin ligt op het voormalige Shell terrein, vlakbij de pont Buikerslootweg in Amsterdam-Noord. De prognose is nu dat voorjaar 2011 het pand klaar is. In totaal zal het gebouw bestaan uit drie theater- en concertzalen, expositieruimtes, dansstudio's, een horecagedeelte en een park. Ook andere partijen hebben zich aangesloten. Paradiso zal vanaf dan zestig shows per jaar programmeren en elk weekend een clubavond neerzetten in de zaal met een capaciteit van 600.

Tot die tijd draait Paradiso samen met de stichting en de horecatak proef in de tuin. Sinds twee weken vindt er tussen de partijen een structurele samenwerking plaats. "Vorig jaar zijn er al verschillende avonden georganiseerd, nu gebeurt dit op grotere schaal", zegt Liesbeth Beeftink van Stichting aan het IJ. "We werken op vaste basis samen, de hele zomer. Je merkt dat Paradiso een geoliede machine is, wij zijn nog relatief nieuw. De bedoeling is dat we samen op zullen trekken en in een gezamenlijk creatief proces terechtkomen."

Deze zomer staan optredens gepland van onder meer Angus & Julia Stone, Blaudzun, The Strange Boys en Milow. "De tuin is natuurlijk een heel andere plek dan een poppodium. Het is dus zoeken naar het juiste geluid. Maar de plek is uniek, een goed bewaard geheim."

Stichting aan het IJ heeft een contract getekend waarmee ze het hele terrein voor vijf jaar kunnen huren. "Daarna gaan we opnieuw in gesprek over een eventuele verlenging", aldus Beeftink. Wanneer de verbouwing klaar is, zal de naam Tolhuistuin behouden blijven.

Zie voor meer informatie en de zomerprogrammering Tolhuistuin.nl