Reggae-groep The Upsessions wil via Excelsior Nederland veroveren

Tweede album Beat You Reggae opnieuw uitgebracht

Ingmar Griffioen ,

Met The Upsessions krijgt de Excelsior-stal een opvallende uitbreiding. De groep specialiseert namelijk in vroege reggae, rocksteady en ska. Op 26 juni brengt Excelsior het tweede album Beat You Reggae opnieuw uit. "We spelen al vijf jaar veel in het buitenland en willen ook hier voet aan de grond krijgen."

Tweede album Beat You Reggae opnieuw uitgebracht

Met The Upsessions krijgt de Excelsior-stal een opvallende uitbreiding. De zeskoppige groep uit Haarlem en Amsterdam specialiseert namelijk in vroege reggae, rocksteady en ska. Op 26 juni brengt Excelsior Beat You Reggae opnieuw uit. Dat tweede album verscheen in september 2009 al bij het Duitse Grover Records.

"We spelen al vijf jaar veel in het buitenland en willen nu ook hier voet aan de grond krijgen", vertelt zanger-gitarist Boudewijn van Trigt, die vroeger bassist was bij de Amsterdamse skaband Rude Rich and the High Notes. "Dan helpt een Nederlands label wel. We hadden de plaat dus ook opgestuurd naar Excelsior, maar niks gehoord. Dat leek ook logisch. Toen hebben we het uitgebracht bij Grover Records, ik geloof het grootste Europese ska-label."

Later kreeg de band alsnog een mailtje van Excelsior. "Dat ze het toch wel een goede plaat vonden en die wilden re-releasen." Daar is de band erg blij mee, verzekert Van Trigt. "Als je de eerste keer in Madrid speelt en er komt driehonderd man, dan is dat heel stoer. Maar het is toch wel ver rijden en een festival in Spijkenisse is ook wel een keer leuk. Wij spelen door heel Europa op allerlei festivals, maar Nederland is ons een beetje overgeslagen."

The Upsessions hoopt dat daar met de deal bij Excelsior verandering in komt. "Dat is wel een doel op zich", meldt de zanger-gitarist. "Nederland heeft natuurlijk maar een kleine reggae-scene, maar wel veel festivals. Maar met shows op Oerol, de Zwarte Cross en Into The Great Wide Open hebben we voorlopig niet veel te klagen."

De intentie is dat Excelsior na de release van Beat You Reggae ook de derde langspeler van The Upsessions gaat uitbrengen. "Dan maken we waarschijnlijk ook gebruik van hun studio. Nu hebben we de plaat volledig zelf opgenomen met allemaal slechte apparatuur en een budget van honderd euro." Van Trigt geeft toe dat die omstandigheden op zich wel recht doen aan de 'early reggae' van de groep. "Klopt, maar die man van Excelsior heeft dan weer microfoons uit de jaren '60, die zó goed zijn dat wij daar weer gelukkig van worden."

Beat You Reggae komt 26 juni uit op Excelsior. The Upsessions speelt 17 juni op Oerol, 8 juli op het Reggae Ska Festival in de Melkweg, 17 juli op de Zwarte Cross en 4 september op Into The Great Wide Open.