Producerscollectief Statik Music presenteert debuutalbum

Geen sollicitatie maar een artiestenalbum zonder vocalen

Erik Zwennes ,

Het Amsterdamse hiphop producerscollectief Statik Music stond met een exclusieve track op de zesde Hollandse Nieuwe compilatie. De track was de voorbode van hun eerste artiestenalbum getiteld Beat+1 dat vanaf nu op de Luisterpaal staat. Het jonge drietal is ambitieus en heeft de blik op interessante namen in Nederland, maar net zo goed op het buitenland.

Geen sollicitatie maar een artiestenalbum zonder vocalen

Het Amsterdamse hiphop producerscollectief Statik Music stond met een exclusieve track op de zesde Hollandse Nieuwe compilatie. De track was de voorbode van hun eerste artiestenalbum getiteld Beat+1 dat vanaf nu op de Luisterpaal te beluisteren is. Het jonge drietal is ambitieus en heeft de blik op interessante namen in Nederland, maar net zo goed op het buitenland.

Statik Music bestaat uit Ricky alias R.I.L., zijn neef Darnell (Skully) en buurtjongen Brian a.k.a. AllOne. R.I.L. besloot dat hij het niveau van zijn kompanen niet haalde en zich liever op de zakelijke kant stortte. Inmiddels is hij de manager en woordvoerder van Statik. “Zoveel artiesten zouden zo’n constructie kunnen gebruiken,” aldus R.I.L. “ Het is heel goed om enkel met je muziek bezig te zijn. Daarnaast zorgt een goede push en erkenning voor extra drive om te groeien als producer.” Inmiddels werkten de jongens met mc’s als Heist Rockah, Zire en Jay Colin. Van deze laatste hebben ze een groot deel van het te verschijnen nieuwe album geproduceerd. Later dit jaar verschijnen ook tracks met Nino, Tastic en Kleine Jay. Het hoofdkantoor is de nieuwe studio in Amsterdam Zuid-Oost.

De leden van Statik Music kunnen nog niet leven van de muziek en vinden dat nu ook niet zo belangrijk. Eerst maar eens een naam opbouwen en mooie muziek maken. Daarvoor beperken ze zich niet tot Nederland. Over een week vertrekken ze op uitnodiging van een stichting naar Zuid-Afrika om muziek te maken met jongeren uit de townships. R.I.L.: “Het idee is om met alle aandacht voor het WK juist iets te doen vóór en mét de jongeren die niet naar de wedstrijden kunnen. We nemen een mobiele studio mee en gaan onder begeleiding in de wijken muziek maken.”

Naast de trip naar Afrika zijn de producers van plan zelf trips op te zetten om met lokale artiesten en producers samen te werken. Reizen naar Japen en Noord-Amerika zitten in de pijpleiding. Betaald uit eigen zak gaat het de jongens om ervaring opdoen en hun naam verspreiden. Er zijn vergaande gesprekken met de opkomende Amerikaanse rapper Corey Guns, getekend op Lil’Wayne’s Young Money label. “Het is goed om met lokale artiesten te werken om via hen hogerop te komen. Daarnaast krijg je in Nederland enkele honderden euro’s voor een beat, in het buitenland ligt de prijs al snel tien maal hoger.” Maar noem Statik Music geen beatmakers, “We zijn producers, maken het liefst het hele plaatje tot de eindmix aan toe.”

Dat hele plaatje kan ook heel goed zonder vocalisten, zo laat de groep horen met hun album Beat+1. Het is nadrukkelijk geen beattape dat als sollicitatie moet dienen. “Het zijn variaties gebaseerd op een verhaal; geen beats, maar arrangementen die in de meeste gevallen ook niet zouden werken met vocalen,” aldus R.I.L..


Beluister Beat+1 nu op de Luisterpaal.