Paradiso Unplugged in het verborgen paradijsje Tolhuistuin

Vijf singer-songwriter acts spelen in Amsterdam-Noord

Tekst: Jannie Post. Foto's Sarah Oranje. ,

Op de eerste tropische dag van het jaar is het in de Tolhuistuin, op het voormalige complex van de Shell, genieten van Paradiso Unplugged. Bands als Blaudzun, The Secret Love Parade en El Pino & the Volunteers spelen deze middag en avond een korte maar krachtige set.

Vijf singer-songwriter acts spelen in Amsterdam-Noord

Deze zomer staan er in Tolhuistuin in Amsterdam-Noord verschillende festiviteiten op de agenda. Deze zondag is het de beurt aan Paradiso Unplugged. Vijf Nederlandse acts geven acte de presence: The Secret Love Parade, Akward I, Blaudzun, John Carrie & More Green en El Pino & The Volunteers.

De zon staat hoog aan de hemel, terwijl onder de bomen van de Tolhuistuin kinderen spelen, honden uitgeput in de schaduw liggen en mensen verspreid op strandstoelen of picknickbanken zitten. Hoewel het programma om 19 uur pas begint, is de tuin vroeg in de middag al gevuld met mensen. De DJ draait fijne muziek en de sfeer is relaxt.

Om 19 uur bijt het duo van The Secret Love Parade het spits af. Zonder verdere aankondiging staan er opeens twee dames op het podium romantische popliedjes te spelen. Muzikaal zo goed afgestemd, dat wie niet oplet zou denken dat de DJ gewoon een lekker plaatje opgezet heeft. Volgens de band houdt de akoestische set van deze dag in, dat ze nog mooier spelen dan normaal. Liedjes over zielige pony’s (zowel de dieren als de haardracht) en een vrolijk liedje over mensen die zich misdragen passeren de revue. De dromerige indiepop is een goed begin van de avond. 

Terwijl op de achtergrond volwassen mannen in bomen klimmen, is het de beurt aan Awkward I. Singer-songwriter Djurre de Haan zegt niet veel op het podium. Zichzelf ondersteunend op gitaar of mandoline, speelt hij zijn set met heerlijke folky-nummers. Met zijn licht hese stemgeluid zingt hij nummers als I Didn’t Know How To Wear My Hear, Angelica Tells Me en Get Ready To Die.  

Blaudzun wordt ondersteund door een kleine band, waardoor de set nauwelijks unplugged te noemen is. De melancholische en sobere nummers komen goed tot hun recht in de tuin, met fluitende vogels en de ondergaande zon. Als de set is afgelopen, wordt er voor het eerst deze middag gesmeekt om een toegift. Een vraag waar gelukkig gehoor aan gegeven wordt.

Volgende act op het, inmiddels uitgelopen, programma is John Carrie & Moore Green. De van oorspring Ierse singer songwriter John Carrie speelt folky muziek, waarin af en toe klezmer invloeden te horen zijn. Nummers als Heal The Scrapes en Clearing Air komen voorbij. Naast de opvallende kaboutermuts, gedragen door percussionist Gary Leatherland, komen een scala aan vreemde geluiden en tonen voorbij. 

Dan is om half elf tijd voor de afsluitende act van de avond: El Pino & The Volunteers. Ook de set van deze indiepop band kan niet unplugged genoemd worden. Het aanwezige publiek is gaan staan en is langzaam dichter naar het podium gekomen. De band speelt nummers van zowel hun eerste als hun laatste album. Het nummer Right On kent een mooie samenzang tussen zanger David Pino en Ab, de bassist. Als afsluiter wordt er nog een nummer uit de oude doos gespeeld, het debuut van drummer Jeroen Kleijn op dit nummer. 

Hiermee is Paradiso unplugged tot een einde gekomen. Langzaam loopt de tuin leeg. Een tuin die werkelijk een paradijsje in de stad genoemd mag worden.

Gezien: Paradiso Unplugged, zondag 27 juni Tolhuistuin