Nieuwe hiphoptalenten hebben hart op de tong in Bitterzoet

Kwartfinale Grote Prijs presenteert Bende van Ellende, Alpha Beta, D.Lipps, Vieira, Saint Ferra en Xaline

Tekst: Armande Harmsen ,

Zes aanstormende hiphoptalenten presenteren ieder vier tot vijf nummers en hopen hiermee een plek te krijgen in de halve finale van de Grote Prijs van Nederland. Het is een enigszins tekstueel beladen avond in de Bitterzoet waarbij rauwe, pure spits recht uit de ziel worden gebracht. Hiphop met een diepere boodschap in deze kwartfinale.

Kwartfinale Grote Prijs presenteert Bende van Ellende, Alpha Beta, D.Lipps, Vieira, Saint Ferra en Xaline

“Hier begint de ellende”, luidt de intro van hun EP nadat je een wc hoort doorspoelen. Emotionele teksten over slavernij en rechtszaken. Geen lichte kost. Maar vanavond staat de live set volgens de mannen van Bende van Ellende in het teken van 'positieve vibes'.

 

Ze brengen energieke spits waarbij een van hen overenthousiast de menigte instapt. Dit wordt zwaar gewaardeerd door het publiek dat al bij het eerste nummer helemaal uit zijn dak gaat. Ondanks dat Grape, Rustik en producers Sonny Black en Dondersteen pas een jaar bezig zijn, komen zij aan podiumervaring niets tekort. Bende van Ellende weet het publiek te bespelen.

 

Na de aftrap verschijnt Alpha Beta samen met MC Opium. Bij het zien van de gast MC schiet spontaan doe-je-petje-omlaag-en-je-capuchon-op bij je binnen. Gelukkig gaat de oversized legerjas na het eerste nummer uit. Alpha Beta brengt hoopvolle teksten. Het lukt deze man om een sfeer neer te zetten tijdens zijn set. Hij vraagt het publiek om luid applaus voor zijn moeder die glunderend vooraan staat te swingen. Tijdens het laatste nummer rapt het publiek luid mee met Ik Wil Over De Bergtop Heen. Terwijl deze zin herhaaldelijk met steeds meer bewogenheid wordt meegeroepen verspreid zich een euforische stemming door de zaal.

 

Daarna is het de beurt aan D.Lipps. Deze man komt uit Amsterdam Noord en mag trots zijn dat zijn track Drive onlangs aan de 22tracks speellijst is toegevoegd. Hij beschrijft zijn werk als ‘muziek met een ziel, voor de ziel’. Teksten over het verspreiden van bewustwording en universele liefde. Een mooie gedachte, maar de raps komen door zijn enthousiasme bijna schreeuwerig over. Wel heeft deze man pakkende rhymes met een Latijns tintje in zijn flows, zoals in het nummer Voorbij de Horizon dat populair is bij het publiek.

 

Wie is deze Afrikaan?. De volgende MC die deze uitspraak als albumtitel heeft bestijgt het podium. Kaapverdische Vieira gekleed in groen shirt met bijpassende sneakers heeft provocerende teksten over “Pussy rappers die niet durven te komen naar de 010”. Het publiek lijkt wat versuft tijdens zijn set. Misschien komt dit omdat er aardig wat wordt afgeblowd nu de rookkamer op het balkon is geopend. Bij het laatste nummer stopt hij na een paar zinnen de DJ om iedereen even wakker te schudden.

 

Saint Ferra is een MC die in stilte werkte aan zijn teksten. Hij kreeg van zijn neef cassettebandjes met de nieuwste hiphop tracks aangereikt. Hierop begon deze Rotterdammer woordenboeken te verslinden, rijmwoorden op te zoeken en ging hij veel freestylen. Tijdens zijn set werpt al dit gedegen onderzoek zijn vruchten af. De ‘kroonprins is hier’ en je verbaast je over hoeveel woorden keer na keer blijven rijmen op elkaar.

 

De laatste act van de avond is Xaline a.k.a. DJ Freestyle. Eerder deze week (8 juni) stond hij nog in de Winston Kingdom tijdens Live on the Low. Deze beatmaker wordt regelmatig aangesproken op zijn piepstem, maar die valt eigenlijk best mee. Zijn sound neigt meer naar gangsterrap vergeleken met de eerdere optredens. Je merkt dat het publiek langzaamaan afhaakt en het na de geweldige aftrap van de eerste drie acts het voor vanavond voor gezien houdt.

 

Zoals eerder bij andere genres van de Grote Prijs is aangekondigd, wordt er vanavond geen winnaar gekozen. De juryleden gaan eerst alle kwartfinales af, voordat zij de halvefinalisten zullen bekendmaken. Op 19 juni is de laatste kwartfinale hiphop in de Bitterzoet.

 

Gezien: Grote Prijs van Nederland Kwartfinale Hiphop, Bitterzoet, 12 juni 2010.