Mind the Gap; platform voor woordkunst in al zijn vormen

Dichters, bloggers, singer-songwriters en mc's - voor iedereen die zijn gedachten kwijt wil

Tekst: Lisa Gritter ,

27 juni is er weer een editie van de open mic avond
van Mind The Gap. Voor 3voor12/Amsterdam aanleiding om Effie Baerts, de vrouw achter het evenement, te interviewen.

Dichters, bloggers, singer-songwriters en mc's - voor iedereen die zijn gedachten kwijt wil

27 juni is er weer een editie van de open mic avond van Mind The Gap. Voor 3voor12/Amsterdam aanleiding om de vrouw achter het evenement te interviewen. Organisator Effie Baerts over woordkunst, het concept én de aankomende editie van Mind the Gap.

Lisa Gritter: Wat is Mind the Gap?

Effie Baerts: Mind the Gap is een platform voor woordkunst. Elke laatste zondag van de maand zetten we een open mic voor woordkunst neer in het café van Studio/K. Dit is een plek waar het experiment ruimte krijgt, waar woordkunst ontstaat en gehoord wordt. Het is een platform waar spoken word artiesten, dichters, mc’s, bloggers, stand-up poets, singer-songwriters en freestyle storytellers het podium beklimmen en schrijvers passages uit hun boeken voordragen.

Daarnaast zetten we eens in de zoveel tijd een geprogrammeerde editie van Mind the Gap neer, Mind the Gap – Extended. Op deze avond staat woordkunst centraal. Beginnend en bewezen talent staan op het podium. Woordkunst wordt gecombineerd met andere disciplines zoals muziek, grafische vormgeving, theater en online netwerken als twitter.

Ook staan we met Mind the Gap op locatie. Zo hebben we bijvoorbeeld in 2009 op een vrijdagavond in het Van Gogh Museum het programma verzorgt en staan we in september met een special editie van de open mic op het Fringe Festival. Er is ook een open mic in De Kring, waar je een optreden op Fringe Festival 2011 kan winnen!

Hoe is Mind the Gap ontstaan?

In 2008 sprak ik met Gersom Naarden van OneFourOne Collective. Ik wilde wel wat doen met woordkunst en hij ook. Toen zijn we een samenwerkingsverband aangegaan en hebben we de eerste open mic’s georganiseerd in Studio/K. We merkten, omdat de open mic goed liep (en loopt trouwens), dat er een behoefte was naar een laagdrempelig podium waar alle vormen van woordkunst een plek vinden. Er waren op dat moment ook niet zoveel podia meer waar je als woordkunstenaar je ei kwijt kon.

Er waren en zijn wel andere podia maar die richten zich vaak vooral op 1 discipline binnen de woordkunst, je hebt bijvoorbeeld podia voor dichters zoals de Poëzieslag in Festina Lente. Wij onderscheiden ons door laagdrempelig te zijn, iedereen kan bij onze open mic aanschuiven, alle leeftijden, alle vormen van woordkunst, mensen die beginnen en mensen die het al jaren doen.

Wie treden er deze editie van Mind the Gap op?

L-Deep gaat al een tijd mee als rapper. Zo heeft hij op veel plekken in het land opgetreden en rapte hij mee op een plaat van Brainpower.

Voigt Moisturizer is het tekstuele onderdeel van het Rotterdamse collectief Revolutie.TV. Maar hij treedt ook regelmatig solo op (De Parade, Langweiligkeit, Camping Rotterdam) en werd bij verschillende poetryslams als publieksfavoriet betiteld.

Xanadu is een mysterieuze poëet met een passie voor kunst. Hij heeft veel van zijn beeldende kunst geëxposeerd (o.a. Museum of Islamic Art in Qatar) en ook zijn dichtkunst wordt gepubliceerd in literaire magazines.

DJ Snef is weer van de partij en host Kofi neemt de honneurs waar voor JNM die in warmere oorden vertoefd. Ik zou zeggen, check het persbericht op de website, daar staat meer info over elke act.

Wat zijn jullie toekomstplannen?

Ik ben nu aan het kijken hoe we verder kunnen groeien, zowel digitaal als live. Verder ben ik bezig met nieuwe samenwerkingsverbanden. Maar concreter dan dat kan ik nu nog niets prijsgeven.

Wat als ik zelf mee wil doen aan Mind The Gap?

Mind the Gap zet op het Fringe Festival 2010 een speciale editie van zijn open mic voor woordkunst neer. Zoals altijd kunnen alle woordkunstenaars van heinde en verre zich inschrijven, maar voor deze editie zal een jury bepalen wie de beste woordkunstenaar van de avond is en valt er wat te winnen!

27 juni 2010: Mind the Gap in Studio K. Aanvang 20.30!