Kwartfinale Grote Prijs Van Nederland categorie singer-songwriter

Liedjes over niet bestaande telefoonverbindingen en speelgoedsoldaatjes

Tekst: Irene Rompa | Beeld: Marije van Woerden ,

In de kwartfinales van de categorie singer-songwriter van de Grote Prijs van Nederland strijden vijfendertig kandidaten voor een plek in de halve finale in Den Haag, waarvan de kaarten nu al zijn uitverkocht.

Liedjes over niet bestaande telefoonverbindingen en speelgoedsoldaatjes

Om half negen in een nog vrij rustige Bitterzoet, wordt de eerste kandidate van de kwartfinale singer-songwriter van de Grote Prijs van Nederland aangekondigd. De in Jeruzalem geboren Noam Vazana combineert een mooie stem met het tegelijkertijd bespelen van de piano en trombone. Haar nummers gaan over een eerdere liefde en een niet bestaande telefoonverbinding tussen Israël en Syrië. In de voornamelijk langzame nummers komen haar stem en spel goed tot uiting.

De tweede act van de avond is de band PIET.Deze band bestond ooit uit drie personen maar werd door de 'verzameldrift' van zangeres Fen uitgebreid tot de zevenkoppige formatie die het nu is. Soms explosief en soms prachtig ingetogen. Telkens weer blijkt hoe goed de  muzikanten op elkaar zijn ingespeeld. Zichtbaar genietend op het podium wordt de band warm onthaald door het enthousiaste publiek dat zich qua aantal inmiddels verdubbeld heeft.

Het optreden van Corbelijn is een stuk rustiger en brengt kleine akoestische liedjes. De zanger, begeleid door toetsenist en gitarist, zinspeelt met een grapje op de stemmigheid van zijn liedjes die goed voelbaar is. De aandacht van het publiek lijkt daardoor tijdens het optreden helaas wat te verslappen.

Wanneer Leonie Meijer het podium betreedt en met haar twee jongens (‘dat klinkt veel leuker’) het eerste nummer inzet, verstomt het geroezemoes echter direct. Een loepzuivere stem, ondersteund door twee gitaren en een vlammende cajon. De liedjes klinken emotioneler dan de onderwerpen doen vermoeden; een race auto, speelgoedsoldaatjes en een poster van Vincent van Gogh. Van de ongetwijfeld aanwezige zenuwen is weinig terug te zien en de zangeres krijgt  de zaal zover in te vallen tijdens het laatste nummer.

Ming’s Pretty Heroes sluit de avond af. Zangeres Ming opent met een nummer waarin ze door gelijktijdig piano te spelen en haar zang op te nemen, continu haar eigen tweede en derde stem is. Heel indrukwekkend, net als de rest van het optreden en de verschijning van Ming, die een ware performer blijkt. Dat het laatste nummer gebaseerd is op de vele boeken over staatsgrepen die de zangeres heeft gelezen, verbaast dan niet eens meer.

De twaalf halvefinalisten worden op 8 en 9 juli bekend gemaakt.

Gezien: Grote Prijs van Nederland, Kwartfinale Singer/Songwriter , Bitterzoet, 17 juni 2010