House Of Cosy Cushions: terug in het Nederlandse circuit

Voor het eerst in vijf jaar in Paradiso, met nieuwe bandleden en een nieuw album op zak

Tekst: Christiaan Walraven. Foto´s: Miguel Angel. ,

Vijf jaar geleden stond House Of Cosy Cushions voor het eerst in Paradiso. Frontman Richard Bolhuis vertrok voor een aantal jaar naar Ierland en nu hij terug is heeft hij zijn Ierse bandleden uitgenodigd om twee shows mee te komen spelen. 3VOOR12/Amsterdam is erbij in Paradiso.

Voor het eerst in vijf jaar in Paradiso, met nieuwe bandleden en een nieuw album op zak

Vijf jaar geleden stond House Of Cosy Cushions voor het eerst in Paradiso. In die tijd was het project rondom Amsterdammer Richard Bolhuis nog volledig in Nederlandse handen. Bolhuis verhuisde naar Ierland, hervatte zijn project met Ierse bandleden en daaruit ontstond het goed ontvangen album Animal Dream. Nu hij terug is op Nederlandse bodem heeft hij zijn Ierse bandleden uitgenodigd om twee shows mee te komen spelen in Vera en wederom Paradiso. 

Voor we mogen bekijken hoe de band zich heeft ontwikkeld in de afgelopen vijf jaar, treedt Katie Kim op. Deze bevriende band uit Ierland staat als een huis en weet zelfs op het vroege tijdstip – ze beginnen om half acht – de zaal voor zich te winnen. Hun donkere, dromerige pop met engelenzang wordt door het publiek met aandacht gevolgd en verdient het om zich op een beter tijdstip nog eens te bewijzen.

Wanneer House Of Cosy Cushions het podium op komt, doet direct iedereen een stapje naar voren. Het is duidelijk dat de band veel fans mee heeft genomen die lang hebben gewacht op een nieuw optreden. Naast Bolhuis op gitaar en zang wordt de band aangevuld met een drummer en bassist.

De donkere zang heeft soms wat weg van Nick Cave en ook PJ Harvey en The Velvet Underground zijn nooit ver weg, maar toch weet House Of Cosy Cushions een eigen sound te creëren. Net op het moment dat de zaal door denkt te hebben naar wat voor band het staat te kijken, komt er echter een bekend gezicht het podium op. Singer-songwriter Sophie Zeyl, die op Animal Dream een aantal waardevolle vocalen heeft toegevoegd, komt een aantal nummers meezingen. Ze zingt bijzonder krachtig en vult het optreden op een wonderlijke manier (verlegen, verstopt aan de zijkant van het podium) goed aan.

Een heel andere aanvulling is die van altvioliste Saskia Meys. Zij treedt met haar welhaast manische maar altijd virtuoze spel juist op de voorgrond. Als dan de zangeres van Katie Kim nog een nieuw nummer van de door House Of Cosy Cushions en Katie Kim samen opgenomen nieuwe vinylplaat komt meezingen is het optreden helemaal af.

Daarmee kunnen we gerust stellen dat House Of Cosy Cushions in de afgelopen vijf jaar zeer gegroeid is en dat de Ierse tinten een welkome toevoeging zijn aan de Nederlandse achtergrond van Bolhuis. Amsterdam mag heel blij zijn dat hij weer terug is op Nederlandse bodem.

Gezien: House Of Cosy Cushions en Katie Kim, 12 juni 2010, Paradiso, Amsterdam