Het Mortale Tribunaal: Juni 2010

Verdeelde en uitgesproken meningen bij zes nieuwe inzendingen.

Tekst: Robbie van Zoggel | Beeld: Gwenny Ruiz ,

Traditiegetrouw zit 3VOOR12/Amsterdam in de maandelijkse jury bij een uitzending van Radio Mortale. Van een vochtige studio, het jaren 90-syndroom tot de menstruatieballade: deze laatste editie voor de zomerpauze laat het spraakwater rijkelijk stromen.

Verdeelde en uitgesproken meningen bij zes nieuwe inzendingen.

Terwijl even verderop Kane een show weggeeft op een afgeladen Java-eiland, begint in Pakhuis de Zwijger de zoektocht naar de nieuwe Kane bij het maandelijkse uurtje Mortale Tribunaal. Voor deze gelegenheid is de presentatie in handen van journalist Jasper van Vugt en wordt hij  geassisteerd door Erik Zwennes, redacteur bij 3VOOR12, en Robbie van Zoggel, eindredacteur bij 3VOOR12/Amsterdam.

Na de opener van Zea mag House Of Cosy Cushions zich verheugen wederom in de uitzending te zitten. Dit keer met She’s Not Your Witch als de hit van de week, van het net verschenen album Amimal Dream. 

Dan is het tijd voor de eerste inzending. Wat fijn en vooral verrassend dat The Cranberries terug zijn! Dat is de eerste reactie bij het Shower Of Hail van Colinn. Het Zombie zonder Zombie te zijn breekt Erik Zwennes behoorlijk op. Ook de flirt met Florence And The Machine strandt in goede bedoelingen, aldus Robbie. Een weliswaar goede productie van een band met een jaren 90-syndroom.

De show gaat door met een ode aan de poëzie van de band PIET. Het nummer De Filosoof van deze singer-songwriters klinkt af, oprecht en zweverig. De stemmige cello en de dragende pianopartijen worden geprezen. Toch is het voor Erik ongewis tot welk publiek de band zich richt. Tijd voor keuzes.

Captain Capeman kan op een telefoontje van de NOS wachten. Of de band blij moet zijn onder compilaties van het WK voetbal gezet te worden is een tweede. Toch is ‘het luisteren zonder te storen’ de beste omschrijving van de sfeer die het nummer Leftovers oproept.

Op meer dan een ‘sorry’ kan het Sorry van Noam Vazana niet rekenen. Ondanks haar plek in de finale van Mooie Noten plakt Erik het label van menstruatieballade aan het nummer. Het is als “kapotslaande golven, dramatische blikken, en dat in de nieuwste (slechte) Nederlandse film”.

Pas echt heftig wordt het als N3rse wordt ingezet met Life’s An Error. Hun zelfgenoemde ‘heavypop’ zorgt voor meetikkende pennen en brullende uithalen. Na de dikke drie minuten voelt de lucht in de kleine studio zelfs warm en vochtig. Toch behoeft deze opwinding enige nuance. Wil de band wel heftig zijn? En belangrijker: wil een radiozender nog aan een volgende kloon van Linkin Park?

Het Eindhovense Macronizm sluit met Vragen af als de enige hiphopplaat van deze avond. Deze indierap zit vol met creatieve samples en is melodieus dik in orde. De intentie van de teksten is lastig te duiden en blijft steken bij een zoektocht. Een typisch geval van “Wat wil je nou zeggen?”, aldus Erik.      

Met de laatste melancholische klanken van Love Ain’t On Our Side loodst Metro Mortale ons de zomer in. Via deze weg bedankt 3VOOR12/Amsterdam Radio Mortale, luisteraars en lezers voor het volgen van het tribunaal. Na de vakantie zit het tribunaal weer klaar voor een verse editie. Tot die tijd: blijf insturen die demo’s!

Gezien: Radio Mortale Tribunaal, vrijdag 18 juni 2010, en hier terug te beluisteren.