Zwart Licht meets Zo Moeilijk in Deux Deux

Relaxte lyrics van Rosco op Hayzee hyper-beats

Ingmar Griffioen ,

"Ros en Hayz: Deux Deux!" De relaxte flow van Rosco van Zo Moeilijk met de elektronische beats van Zwart Licht-producer Hayzee; dat is Deux Deux. De eerste track Domme Jongen is meer dan nummer 15 op Winne's So So Lobi Mixtape. "We willen dit serieus aanpakken en met een hele toffe schijf komen, want dit is wel een heel tof ding."

Relaxte lyrics van Rosco op Hayzee hyper-beats

"Ros en Hayz: Deux Deux!" Neem de lome, relaxte flow van Rosco van Zo Moeilijk en de harde, elektronische beats van Zwart Licht-producer Hayzee. Samen is dat Deux Deux. In december was daar opeens de sterke track Domme Jongen, een samenwerking die toch echt meer behelst dan alleen nummer 15 op Winne's So So Lobi Mixtape. "We willen dit serieus aanpakken en met een hele toffe schijf komen, want dit is wel een heel tof ding", vertelt Roché Nieuwendam, a.k.a. Rosco vanuit Nijmegen.

Zo Moeilijk debuteerde in 2008 met Nijmeegse Modo en het Amsterdamse Zwart Licht dropte vorig jaar Bliksemschicht. In 2009 traden ze veel op. Rosco: "Toen Zwart Licht getekend werd stonden we best vaak samen op de podia. Het is vriendschappelijk begonnen; je komt elkaar tegen, er zijn muzikale raakvlakken en toen hebben we samen wat kleine dingen opgenomen." En er is ook nog een familieconnectie: "Leeroy van Zwart Licht is een neef van Ra; dat is Ramon, live onze hypeman." Hypeman? Lachend: "Ja, zeg maar de O-Dog van Zo Moeilijk."

De plannen voor Deux Deux zijn weinig concreet, maar tegelijk duidelijk. "Domme Jongen is het eerste complete nummer, verder hebben we alleen een paar schetsen klaar liggen. Met Hayzee heb ik afgesproken alles rustig aan te doen, hier echt de tijd voor te nemen. We hebben besloten om dit heel zorgvuldig aan te pakken, want het moet iets moois worden." Naar aanleiding van Domme Jongen krijgt het duo wel vragen, ook van Sticks, die Zo Moeilijk bij TopNotch introduceerde. "Sticks vroeg laatst ook: wanneer kan ik iets van Deux Deux verwachten, ik ben benieuwd." Maar overhaasten is er niet bij. "Hayzee en ik zijn ook allebei best wel perfectionisten."

Rosco is enthousiast over de samenwerking. "Hayzee is op dit moment een van de beste beatbakkers van Nederland. Akwasi en Leeroy zijn andere mc's, dit is een hele andere lyrische combinatie op Hayzee beats. Ik denk dat Zwart Licht iets hyper is dan Deux Deux, dit wordt iets relaxter." Geen simpele optelsom benadrukt Rosco. "Het moet geen Zwart Licht- of Zo Moeilijk-project worden, maar echt een eigen ding."

Deux Deux is momenteel niet het belangrijkste ding. "Met Zo Moeilijk ligt er veel meer druk. Nijmeegse Modo was alweer 2008, dus de prioriteit ligt wel bij een nieuwe cd. We zijn druk met tracks opnemen in de studio. En ik denk dat er over een maandje wel een nieuwe videoclip van ons online is. 2009 was echt een jaar van veel optreden, in 2010 willen we wat met videoclips, de promotie van Zo Moeilijk moet veel strakker en we willen in ieder geval ook een album droppen, hopelijk dit jaar nog."

Eerder deze maand verscheen van Zo Moeilijk al het nummer Nieuwe Move en 26 februari komt de eerste Fakkelteitgroep verzamelaar uit met daarop exclusieve tracks van Zo Moeilijk, Fakkelbrigade, beide groepen samen en ook Deux Deux, gemixt door Fakkelbrigadier A.R.T. en Nikes van Zo Moeilijk. Verder komt er in februari een ep van Blaxtar uit met een nummer van Zo Moeilijk er op. Deux Deux is voorlopig alleen live te zien als Zo Moeilijk en Zwart Licht samen optreden, zoals deze vrijdag bij de cd-presentatie van J.A.E. in Tivoli de Helling. "Dan kunnen we moeilijk alle geheimen in de kast houden. En je moet toch de mensen warm maken."