ThisWillKillYou brengt Panama een oldschool metalgevoel

EP-presentatie ‘And Make Death Proud To Take Us’

Tekst: Nieke Frantzen. Foto's: Daria Mnych. ,

Eindelijk staat ThisWillKillYou op het podium om hun debut EP te presenteren. Ze hebben voor de gelegenheid een mini-metal-festival georganiseerd in de Panama te Amsterdam.

EP-presentatie ‘And Make Death Proud To Take Us’

Na een jaar van opnames staat ThisWillKillYou in de Panama om hun langverwachte EP ‘And Make Death Proud To Take Us’ te presenteren. Ze hebben voor deze bijzondere avond een mini-metal-festival georganiseerd met maar liefst vijf andere metal acts van Nederlandse bodem.

So Called Celeste heeft de eer om het ijs te breken en ze doen dit ook vol overtuiging met hun obscure geluiden en zware, meeslepende breakdowns. Zanger Joel mensen laat weten dat ze een “gratis shirt voor tien euro kunnen krijgen”.

King Nitro, voorheen Stillborn, is aan de beurt en de in houthakkersshirts gekleden muzikanten staan klaar op het podium. Er komen mooie technische gitaarsolos, afgewisseld met stevige metal ritmes, en de lage diepe oergeluiden van zaanger Fedde uit de boxen.

Noyalty's tweestemmige zangpartijen maken hun muziek wat poppig. Halverwege het optreden springt iemand uit het publiek op het podium en zingt een couplet mee, terwijl de pit begint en de eerste karate kicks door de lucht vliegen.

Er is weer een intermissie en het is inmiddels behoorlijk druk. Het gerucht gaat rond dat de gastenlijst maar liefst 1100 man groot is, en het is inderdaad een geworstel om bij de bar te komen.

De mannen van My City Burning  zijn aan de beurt. De kaalgeschoren hoofden, baarden en tatoeages voelen oldschool aan. Dit is een ervaren band met een dik geluid. Het publiek wordt enthousiast door de professionele en bijna punkige hardcore ritmes.

Eindelijk is het dan zo ver! ThisWillKillYou. Zanger Bas springt wild, hangt zelfs in de balustrade naast het podium. In het publiek breekt de hel los. De muziek is hardcoremetal met een flinke dosis rock & roll, mooie melodieën en vurige, volwaardige schreeuwpartijen. Na het tweede nummer vallen de ballonen naar beneden en het feest is compleet. Hoewel het geen foutloos optreden is, hebben ze het publiek wel overtuigd.

Het is aan CiLiCe om als laatst te spelen. Wat in eerste instante lijkt op een slimme zet (een groot hoofdprogramma) is achteraf gezien niet goed uitgepakt. Het publiek is gehalveerd en helaas krijgt de progmetalband zeker niet de aandacht die ze verdienen.

Gezien: ThisWillKillYou, So Called Celeste, King Nitro, Noyalty, My City Burning en CiLiCe. Panama, 21.01.2010.