In gesprek met het dj duo The Heykids

"2010 gaat over de rauwe en subtiele aspecten van het leven"

Tekst: Marije Luitjens ,

Chris en Bernardo van The Heykids ontmoetten elkaar in 2006 in Studio 80. Toevallig. Ze waren allebei wat plaatjes aan het draaien na sluitingstijd. Samen hebben ze Katapult opgezet en zijn nu bezig met het veroveren van Europa.

"2010 gaat over de rauwe en subtiele aspecten van het leven"

De afgelopen jaren hebben Chris en Bernardo van het dj duo The Heykids niet stil gezeten. Na hun ontmoeting in 2006 en de formatie van The Heykids in 2007, hebben ze onder andere het feest Katapult opgezet in Amsterdam. In  2009 stonden ze op het Amsterdam Dance Event en 2010 moet het jaar worden waarin ze hun naam in Europa vestigen.

Naast de nodige platen draaien op feesten en festivals, hebben The HeyKids ook andere passies. Zo is Bernardo naast dj ook designer. Chris runt een bar in Amsterdam en is al drie jaar bezig om zijn scriptie Culturele Filosofie af te ronden. Veel vrije tijd heeft het duo dus niet.

The Heykids draait veel alternatieve/underground muziek. Waar komt die passie vandaan? “Voor ons is underground muziek net iets te vreemd voor de man in het pak, maar des te spannender als het op de juiste plek aanbelandt”. The Heykids weten dus wat ze willen maken en weten waar ze hun muziek neer willen zetten. De nummers veelzijdig en spannend en dit klinkt door in hun sets en, hopelijk, ook bij hun publiek. “We willen kwaliteitsmuziek maken waardoor je al je problemen vergeet”.

Maar waar komt deze, toch redelijk spontane, explosie van dj-talent vandaan? Of was het altijd al hun droom geweest bekend e muzikanten te zijn? Zowel Bernardo als Chris zijn in ‘het vak’ gerold. De muzikale kennis die ze meekregen vanuit hun opvoeding heeft met platen mixen niet veel van doen. Bernardo vertelt dat hij altijd door zijn opa werd meegenomen naar het Royal Portugese Orchestra toen hij nog jong was. Chris komt oorspronkelijk uit een etnische groepering uit het Noorden van Melbourne, waar hij van jongs af aan leerde instrumenten uit eucalyptushout te snijden.

The Heykids proberen de dancewereld een stap voor te blijven. Zelf denken ze dat dit komt omdat ze allebei snel verveeld raken. Op die manier willen ze blijven zoeken naar de juiste combinatie van muziek die dat ‘grote gevoel’ geeft: “Je kan zeggen dat game onze middle name is. We zijn altijd op zoek naar meer en beter materiaal. Zowel in onze muziek, als in ons leven". Volgens Benardo en Chris gaat de muziek in 2010 om de rauwe en subtiele aspecten van het leven, dit in tegenstelling tot 2009 toen house en disco een comeback maakten.