Hoe is het met ... ? Palloc

"Tegen de tijd dat je een cd af hebt, ben je alweer klaar voor een nieuwe.”

Tekst: Nieke Frantzen | Foto: Dorine van Meel ,

Indierockformatie Palloc zwemt in een stroomversnelling en is bijna klaar om een nieuwe EP te presenteren. Hoe is het met Palloc? 3VOOR12/Amsterdam belt met gitarist Rens van den Boogaard.

"Tegen de tijd dat je een cd af hebt, ben je alweer klaar voor een nieuwe.”

Het afgelopen jaar is als een trein voorbij geraasd en als je niet in de trein zat, had je pech en heb je een hoop gemist. Dit was geen simpele stoptrein, maar een stoere, glimmende, spiksplinternieuwe, magnetische zweeftrein. Ineens is het 2010 en is het alweer ruim een jaar geleden dat Palloc debuutalbum A Tree in Our City presenteerde in Bitterzoet. De avond verliep gesmeerd: het was bomvol, de sfeer was goed, mensen waren blij - en als de mensen blij zijn, is Palloc dat ook. Gitarist Rens van den Boogaard: “Bitterzoet is een bijzondere locatie, want daar hebben we onze eerste presentatie gehouden en nu, een dik jaar later, kunnen we met de verjaardag van 3VOOR12/Amsterdam de avond weer onveilig maken.”

Rens vertelt enthousiast dat de bandleden na hun eerste langverwachte presentatie zeker niet hebben stil gezeten. De maanden na de release van A Tree in Our City heeft de groep zoveel mogelijk op het podium gestaan. Ondanks het stressvolle bestaan beviel het muzikantenleven goed en waren Gerdien (zang, toetsen en samples), Chris (bas, samples), Thomas (drum) en Rens boordevol inspiratie. “Je bent zo lang bezig met die nummers, dat tegen de tijd dat je de cd uitbrengt, je eigenlijk alweer klaar bent voor een nieuwe.” Terwijl Nederland nog maar net de smaak proefde van Palloc's debuutalbum, waren de nummers voor een nieuwe EP in de herfst van 2009 al bijna af.

Met drie man en één vrouw staan ze sterk in hun schoenen. Ieder heeft een unieke, brede muzieksmaak en achtergrond. Palloc is een perfectionistische formatie en als een nummer niet 100% goed aanvoelt, hoeft er niet verder te worden gezocht. “Wij zijn best kritisch met z’n allen en voor ons is schrijven schrappen, dus wanneer we niet volledig achter een nummer staan, laten we het snel vallen. Als het niet helemaal goed is: get over it.” Het nadeel hiervan is dat het schrijfproces langzaam, ingewikkeld en niet zonder onenigheid verloopt, maar het voordeel ervan is dat de nummers als puzzelstukjes in elkaar passen en een prachtig geheel vormen.

Duidelijk is dat deze vier talenten vooral muziek maken voor zichzelf en zich niet te veel bezighouden met wat het publiek wil. “Als muziekliefhebber verandert je smaak natuurlijk constant en dat horen we ook terug in de muziek.” Het is even stil en Rens legt uit dat Palloc voorheen een postrockband was, genaamd Zeal. “Na een tijdlang postrock te hebben gemaakt, waren we er een beetje op uitgekeken. Het is een beperkt genre, maar voornamelijk omdat we er zelf niet zoveel meer naar luisterden, zijn we eigenlijk vanzelf van stijl veranderd.” Nu maakt de groep volwaardige indierock met een breed assortiment aan instrumenten.

Kortom, Palloc staat in bloei. Behalve druk met het maken van nieuw materiaal, zijn de muzikanten ook allemaal van Amsterdam naar Utrecht verhuisd. Alsof dit nog niet genoeg was, heeft de groep in de tussentijd ook een Onder Invloed sessie gecreëerd, waarbij behalve eigen muziek ook voor het eerst een aantal covers te horen is. “Het was erg moeilijk covers uit te kiezen, omdat iedereen zo’n uiteenlopende muzieksmaak heeft. Uiteindelijk zijn we eruit gekomen en hebben we onder andere een nummer van Radiohead en The Notwist gecoverd. Het is erg leuk om nummers live te spelen die je erg hebben beïnvloed. Het is toch een soort van eerbetoon.”

Vorig jaar was een tijd van ontwikkeling en héél binnenkort is Palloc klaar voor de tweede officiële (EP-)presentatie. Hoe, waar en wanneer kan Rens nog niet vertellen, maar hij kan wel verklappen dat stiekem hier en daar een nieuw nummer te horen zal zijn. Tijdens de vijfde verjaardag van 3VOOR12/Amsterdam op zondag 24 januari in Bitterzoet zal dit zeker ook het geval zijn.