Hoe is het met...? Awkward I

''Ik wil gewoon muziek maken''

Tekst: Jeroen Slot. ,

De redactie van 3VOOR12/Amsterdam belt met Awkward I om terug te blikken op 2009 en vooruit te kijken naar 2010.

''Ik wil gewoon muziek maken''

Voor Awkward I was 2009 het jaar van de doorbraak. Djurre de Haan is al sinds 2000 bezig met zijn soloproject. Na twee EP’s te hebben uitgebracht kwam in september de langspeler I Really Should Wisper uit.

Het jaar begon rustig voor Awkward I en bestond voornamelijk uit plaatopnames. Later in het jaar speelde hij op showcase festivals zoals SXSW en North by Northwest. ''Het waren succesvolle optredens en waren redelijk druk bezocht. Het was goed om mensen te leren kennen en onze naam daar eens te laten vallen. Je moet er niet heen gaan om een platencontract te krijgen. Ik heb vooral de organisatie leren kennen en ik heb nu contact met een agent die gaat kijken wat hij voor me zou kunnen doen.” Hij was niet bang dat zijn teksten misschien niet goed genoeg waren voor een Engelstalig land. “Ik vond het juist wel fijn dat de teksten belangrijker zijn. In Nederland is er helemaal geen toetsing van teksten maar ik vind het altijd een fijne manier van communiceren''.

De rest van het jaar verliep eveneens voorspoedig met een uitverkochte bovenzaal van Paradiso tijdens de albumpresentatie en een optreden bij De Wereld Draait Door waar hij het nummer Cyntheria Squirts moest toelichten. ''Dat soort dingen doe ik puur om te zorgen dat ik meer kan spelen. Het is niet zo dat ik dacht: ik ga Matthijs van Nieuwkerk uitleggen waar dat nummer over gaat. Ik wil gewoon muziek maken en alles wat daarvoor kan zorgen doe ik graag. Overigens kreeg ik laatst een e-mail van een porno-actrice die Cytheria heette en die vroeg of het nummer over haar ging. Ik vond het heel leuk dat ze er van had gehoord, al gaat het nummer voor mij over iets anders''. 

Voor 2010 heeft Djurre wel wat plannen, maar er is nog weinig concreet: ''We spelen op Noorderslag en daar heb ik zin in! We hebben daarvoor een plan en hebben zelfs een generale repetitie gehad''. Eveneens wil Djurre in het volgende jaar meer samenwerken met de Hospital Bombers maar zal ook in kleiner gezelschap blijven spelen. ''We hebben het afgelopen jaar veel opstellingen gebruikt en dat was heel leuk. De Hospital Bombers zijn vrienden. Jan heeft mijn plaat gemixt dus die kent me door en door''.

Komend jaar wil hij veel op festivals in het buitenland spelen. 'Ik speel sowieso op het Spot Festival in Denemarken en zoek ook naar andere festival. Ik hou van reizen en ik wil er gewoon even uit. Daarnaast wil ik me dit jaar op de nieuwe plaat richten. We willen hem in 2010 uit brengen. Met het schrijven ben ik in ieder geval goed op weg".