Gratis herkansing bezoekers Hole-debacle 1995

"Gillend en krijsend als een wilde boskat begon ze op het publiek in te slaan"

Atze de Vrieze ,

21 februari speelt Courtney Love's band Hole in Paradiso. De vorige keer - in 1995 - liep dat nogal uit de hand. Love klom woedend naar boven, om op het balkon op de vuist te gaan met haar publiek. "Mensen wilden toen hun geld terug", zegt Jeanine Albronda van Paradiso. "Met je kaartje uit 1995 mag je bij het komende optreden gratis naar binnen."

"Gillend en krijsend als een wilde boskat begon ze op het publiek in te slaan"

Amy Winehouse? Pussy! Pete Doherty? Amateur! De twee enfant terribles van onze tijd verbleken bij Courtney Love, frontvrouw van grungeband Hole. Vooral de jaren na de zelfmoord van haar echtgenoot Kurt Cobain was Love continu in het nieuws met hufterig gedrag, overmatig drank- en drugsgebruik en publieke naaktheid. Inmiddels schijnt het beter te gaan met de zangeres (hoewel...). Love staat in elk geval met haar band Hole 21 februari op de Paradiso-kalender. De laatste keer dat Love die zaal aandeed eindigde het optreden na een vechtpartij al binnen een halfuur. De VPRO nam het concert destijds op. De opname staat nu op 3VOOR12. "Mensen wilden toen hun geld terug", zegt Jeanine Albronda van Paradiso. "Als ludieke actie hebben we nu bedacht dat iedereen met zijn kaartje uit 1995 bij het komende optreden gratis naar binnen mag."

Wat gebeurde er precies, die beruchte avond van 24 april 1995? Al na een paar nummers sloeg de vlam in de pan, toen iemand iets naar beneden gooide vanaf het balkon. Catheleyne Wytzes, die op dat balkon zat, herinnert het zich nog precies. Tegenwoordig werkt ze bij Paradiso, destijds was ze een 'onschuldige fan'. "Het was uitverkocht, weet ik nog. De band kwam veel te laat het podium op, waardoor er een wat agressieve sfeer in de zaal hing. Na een paar nummers gooide een meisje achter me een glas cola naar beneden. Toen Courtney Love herhaaldelijk boos naar boven keek is dat meisje - ik weet nog dat ze Femke heette - weggelopen, ik ben blijven zitten."

Na het incident staakte Love het optreden, zo tekende Trouw-recensent Saskia Bosch destijds op. "Na krap een half uur spelen beende Love plotseling woest weg. Om even later terug te komen en via halsbrekende toeren het balkon op te klimmen, waar ze gillend en krijsend als een wilde boskat op het publiek begon in te slaan." De commotie duurde een minuut of tien. Catheleyne Wytzes was in eerste instantie het doelwit. "Het was allemaal vrij dramatisch, vooral doordat de lichtman een spot op ons richtte. Ik heb tegen haar gezegd dat ik het niet had gedaan. Ik twijfelde toen of het zin had dat te zeggen, want het leek er sterk op dat ze flink aan de heroïne was. Ze is vervolgens toch verder het balkon op gelopen, op zoek naar de dader. Een paar minuten later kwam ze via dezelfde kabel weer naar beneden. Ze heeft nog 'sorry' tegen me gezegd."

Er volgt nog een poging om het concert te hervatten, maar lang duurt dat niet, aldus de Trouw-recensent. "Maar koud had Love zich achter de microfoon opgesteld om het stoute publiek nog een uitbrander te geven, of ze kreeg een tweede lading bier over zich heen, waarna de Amerikaanse pas echt uit haar vel sprong. Volkomen hysterisch trapte Love de boxen omver, sloopte het drumstel, sloeg met de microfoonstandaard op het publiek in en verliet na een 'Go fuck yourself!' voor de laatste maal het podium."

Einde verhaal dus. Wytzes heeft het Love allang vergeven. "Zelf was ik fan van de band, maar veel mensen kwamen om te kijken naar de weduwe van Kurt Cobain. Ik kan me voorstellen dat ze zich een aapje voelde. Allemaal mensen die nog iets van je overleden man willen, komen naar jou kijken. Het is in elk geval een mooi verhaal voor de kleinkinderen later. Ik heb zelfs begrepen dat er een echte Triviant-vraag over bestaat. Die hoop ik ooit nog eens te trekken."

Hole speelt zondag 21 februari 2010 in Paradiso, Amsterdam. Beluister nu de volledige opname van het concert op 3VOOR12.