Rico, Typhoon en Muppetstuff

Cd-presentatie: Wie heeft de bal?

Tekst: Erwin Bromlewe; Foto's: Ilse van Dalen ,

Dat hiphop met Latijns-Amerikaanse muziek goed mixt, hebben we kunnen horen in de samenwerking tussen Typhoon en New Cool Collective. In zijn nieuwste avontuur probeert Typhoon hiphop met volksmuziek te combineren.

Cd-presentatie: Wie heeft de bal?

Hiphop bestaat al lang niet meer alleen uit keiharde beats en teksten over velgen en seks. Amsterdamse hiphoppers als Manu en Blaxtar laten horen dat hiphop tekstueel vergevorderd is, terwijl Diggy Dex en K-oz Collective de muzikale grenzen verleggen. Een andere pionier op beide gebieden is Typhoon. Samen met Rico (Opgezwolle) en Muppetstuff presenteert hij vanavond in de Sugar Factory de nieuwe cd Wie Heeft De Bal.

Muppetstuff is een viermansformatie die volksmuziek maakt met een mediterraan accent door de akkoestische gitaar, op Balkanmuziek met meer accent op de accordeon of op troikamuziek met het opzwepende ritme. Deze muziek doet het zittende publiek bij vlagen van de stoel wippen.

De band neemt een stapje terug als Rico of Typhoon rappen. Hierdoor komt de focus op de tekst van de mc's te liggen. Dit geeft de mc's de kans om hun tekstuele vernuftigheid echt te laten horen. Rico's zin: "ik zie wel waar het schip strandt, zo lang het schip maar strandt op een prachtig strand met wit zand' kan bijvoorbeeld rekenen op positieve reacties in het publiek. Een paar echt gevoelige teksten worden voorgedragen in 'spoken word'.

De liedjes worden gecomplimenteerd door goed verzorgde meerstemmige zang van zowel de bandleden als de mc's. In een solonummer in dialect laat de gitarist bovendien horen over een heerlijk rauwe stem te beschikken, waarin de emotie van de tekst in ieder woord doorklinkt.

Daarmee is de 'fusion' tussen rap en volksmuziek een groot succes. De energieke volksmuziek zorgt voor een positieve sfeer in de zaal, en met de nadruk op de teksten komen de taalkundige - soms haast poetische - spitsvondigheden goed naar voren.

De cd Wie Heeft De Bal van Rico, Typhoon en Muppetstuff ligt vanaf heden in de winkel.

 

Gezien: Rico, Typhoon en Mupetstuff cd-presentatie
Sugar Factory, 31 januari 2010