Isis tot 2012 nachtburgemeester

Onverwacht trekt de Nachtraad van Isis winst naar zich toe

Redactie Amsterdam ,

Als je de speeches mag geloven van de kandidaten is het vijf voor twaalf in het Amsterdamse nachtleven. Er mag er helemaal niks meer en de politiek wil uitgaanscultuur kapot maken. Geen ruimte voor zelfreflectie bij de Nachtburgemeestersverkiezingen van Amsterdam. De strijd om de titel nachtburgemeester is vrijdag in de Melkweg gestreden. Nachtburgemeesters Josine en Kristel uit de Baarsjes van Club Zonder Filter stonden hun sherpa, zonder noemenswaardige hoogtepunten, af. De verschillende kandidaten strijden op bijna identieke speerpunten: drugs moeten minder hard aan worden gepakt, broedplaatsen gestimuleerd en vrijlating van de openingstijden. Drie kandidaten werden vooraf gezien als de grote kanshebbers. Ondernemer Duncan Stutterheim heeft al een hele staat van dienst in het nachtleven. Met zijn ID&T zit hij niet alleen achter megalomaan trancefeest Sensation, maar ook achter undergroundclub Studio80 en zomerfestival Welcome to the Future. Tijdens zijn speech zweept hij het publiek als een ordinaire Barack Obama op om de door hem aangewezen stroman Tom aan het werk te zetten voor het Amsterdamse Nachtleven.

Onverwacht trekt de Nachtraad van Isis winst naar zich toe
De speech van Denderend Amsterdam lijkt nergens op, maar de gehele who-is-who van de Amsterdamse underground nachtleven stond op het podium. Een grote achterban laat zich horen in de zaal, maar het mag niet genoeg zijn voor de overwinning. Bebaarde travestiet Jennifer Hopelezz trekt veel bekijks. In een roze monokini slaat zij spijkers met koppen. Daar waar Duncan en Isis een gemeentelijke afdeling of een ‘nachtloket’ willen openen, zegt zij dat Amsterdam.nl je al een eind helpt. Jammer dat haar speech blijft hangen op de seksuele revolutie die volgens haar moet plaats vinden. Haar achterban is duidelijk aanwezig met gladgeschoren mannenbenen in panty’s op hoge hakken.

Kansloos lijken Collectief K.I.S.S. en de nachtraad van Isis. De speech van de laatste was vooral gênant. Ze kreeg haar tijd niet vol, laat een vriendin naast haar de hele tijd naar haar wijzen. Maar het was blijkbaar genoeg om de jury, bestaande uit Nica Bloeme (Timboektoe), Nigel Myrando (Vage Gasten), Richard Zijlma (ADE), kunstenaar Dadara en horecaondernemer Nicole Dijsbergen te overtuigen. Gesteund door de stemmen in de zaal wordt Isis tot nachtburgemeester uitgeroepen. De verrassende uitslag wordt direct op Facebook  in twijfel getrokken. De meerderheid van het publiek heeft op Jennifer Hopelezz gestemd, maar de jury heeft deze keuze naast zich neergelegd en Isis de titel gegeven.

De jury roemt haar voor haar beleid en heeft vertrouwen in haar lange termijnplanning. Haar eerste speerpunt gaat het direct niet halen: het aanstellen van een gemeentefunctionaris die zich fulltime met de nacht bezig houdt. Bij de gemeente is namelijk een vacaturestop. Daarnaast streeft ze naar maandelijks overleg met de gemeente, de loze kreet ‘maatschappelijke debat’ en het creëren van ruimte voor spontaniteit en flexibiliteit. Wat zullen in 2012 haar hoogtepunten van nachtburgemeesterschap zijn?

De hang van Isis, maar ook de andere kandidaten, om de aandacht van de gemeente te trekken is teleurstellend. Amsterdam moet zich niet meer in de put praten. Geen enkele kandidaat heeft zich de vraag gesteld ‘wat kan ik doen voor de stad?’, maar bedenkt wel wat de gemeente moet bewerkstelligen voor zijn of haar nachtleven. Hopelijk doet in 2012 een spiegel mee, want ook nachtvlinders mogen wel eens naar zichzelf kijken. De jury licht zelf uit waarom de publieksstem wordt genegeerd: