Hoe is het met...? Moke

2009 had een kop en een staart

Tekst: Meindert Bussink ,

The Long & Dangerous Sea was het zaadje dat komend jaar zal worden geoogst. De band maakte hun tweede album en beleefde een bijna volledig uitverkochte najaarstour. Samen met gitarist Phil Tilli blikken we terug en een beetje vooruit.

2009 had een kop en een staart

In 2007 zette de Amsterdamse band Moke zich met hun debuut Shorland stevig op de kaart. Afgelopen jaar kwam de groep met de goed ontvangen opvolger The Long & Dangerous Sea. Ze waren samen met Junky XL te zien in een reclame van een bekend biermerk en eindigden met de single Switch boven allerlei internationale acts op de negende plaats van de 3VOOR12 Song van het Jaar. 3VOOR12/Amsterdam sprak met gitarist Phil Thilli.

 

Hoe heb jij het afgelopen jaar ervaren?

2009 is echt een kop-en-staart-jaar voor de band geweest. Precies een jaar geleden zijn we grotendeels begonnen met het schrijven van de plaat. We wisten dat de plaat in september zou uitkomen en dan ga je terugrekenen. Je realiseert je dan dat je maar een klein half jaar hebt om de liedjes te schrijven, te arrangeren en ze vervolgens op te nemen. Juni stond rood omcirkelt in onze agenda, want dan zouden we de studio ingaan. Met andere woorden, in januari wisten we nog niet hoe de plaat ging klinken, eind mei hadden we alle liedjes bij elkaar en in juni tot half juli hebben we alles opgenomen. Vervolgens stonden we in september die plaat te presenteren en in december deden we het voorlopig laatste optreden van de landelijke tour. Dus het hele jaar stond in het teken van het maken, uitbrengen en spelen van de nieuwe plaat.

 

Toen jullie op Lowlands stonden was de plaat net klaar. Dat was zeker best eng?

Klopt. Het optreden was een paar weken voor de release en toen vonden we eigenlijk dat we veel nieuwe nummers moesten spelen aangezien we geboekt waren om de nieuwe plaat. We hebben in de week voor Lowlands op het podium van de Waerdse Tempel  die hele plaat in een live-setting ingestudeerd. Op Lowlands hebben we toen vrij risicovol acht nieuwe liedjes van die plaat gespeeld. Dat was natuurlijk heel spannend want al die liedjes beleefden live hun vuurdoop.

 

Wat was voor jou persoonlijk het hoogtepunt?

De finale-show in Paradiso want daar kwam alles mooi samen. Het was het einde van de tour dus alle nummers zaten er goed in en Benjamin Herman speelde een nummer mee.

 

..en jij kwam die avond net terug vanuit het glazen huis in Groningen.

Ja dat was een avond om nooit te vergeten. Heel bizar. Er was een weeralarm afgekondigd dus het was een spannende trip. We werden met een escorte begeleid tot aan de ring van Groningen en konden daarna redelijk doorrijden op de snelweg. Ik moest mijn meisje uiteraard steunen en het was echt raar geweest wanneer zij uit het glazen huis was gekomen en zich bij niemand in de armen kon laten vallen. Aan de andere kon ik het natuurlijk niet maken om 1500 fans met gekochte tickets te laten wachten. Het kwam uiteindelijk allemaal goed en de avond werd sfeervol afgesloten met het zingen van White Christmas.

 

Wat kunnen we komend jaar van Moke verwachten?

Wegens een succesvolle najaarstour is de clubtour in Nederland nog een aantal maanden verlengd tot en met maart. Daarna gaan we een tijdje naar Duitsland, want de plaat komt tegen die tijd daar ook uit. De afgelopen weken zijn Felix en ik al een aantal keren voor interviews die kant op geweest, omdat men daar ook nieuwsgierig is. Daarna zullen we in de zomer ook veel festivals gaan doen.

 

Wat zou je jij zelf nog graag willen bereiken?

Ik zou natuurlijk heel graag weer op Pinkpop staan en op andere grote festivals. Ik besef me ook heel goed hoe gaaf het gewoon is om deel uit te maken van deze band en hoop daarmee gewoon door te kunnen gaan. Het is mooi om te zien dat bepaalde dingen waar je je voor inzet gewoon werken. Het is te gek om te zien hoe we afgelopen jaar een plaat hebben gemaakt en komend jaar weer kunnen uitkijken naar veel optredens.

 

Afgelopen jaar werd een zaadje geplant en komend jaar kan er worden geoogst.

Exact, helemaal juist.