Drukke benefietavond voor Haïti in de Bitterzoet

Flinke Namen en The Opposites zetten de tent op zijn kop voor het goede doel

Tekst: Rogier Tacke | Foto's: Daan van Es ,

Het affiche voor dit hiphopfeestje in de Bitterzoet, waarvan de opbrengst en hopelijk ook de drankomzet naar Haïti gaat, is goed gevuld met klinkende namen uit de Nederlandse hiphopscene. Uiteindelijk geven Flinke Namen en The Opposites beide drie nummers weg en zorgen zelf voor een opperbeste stemming.

Flinke Namen en The Opposites zetten de tent op zijn kop voor het goede doel

Er is een meer dan aardige line-up aangekondigd om deze avond op voorhand het bezoeken waard te laten zijn. Dio, Flinke Namen, The Opposites en een twee handen vol bekende dj´s uit het Amsterdamse uitgaanscircuit vullen de aankondiging voor dit feestje, waarvan de kaartverkoop naar het door een aardbeving verwoeste Haïti gaat.

 

Na anderhalf uur hiphopklassiekers en wat commerciëlere nieuwe platen Is de zaal is goed warmgedraaid en vol aan het lopen voor de headliners van deze avond. Sef, Fit, Murth The Man-O-Script en DJ Flexican, samen optredend als hiphopformatie Flinke Namen, bestijgen als eerste act het podium en doen drie nummers. Ze kunnen rekenen op een enthousiast publiek, dat onder aanvoering van de voor het podium dansende Twan en Willy van The Opposites behoorlijk in de feeststemming komt.  Als Zij Langs Loopt, het bekendste hitje van Flinke Namen wordt inmiddels vrolijk meegezongen door een groot deel van de zaal en dat is toch een succes te noemen voor de vier Amsterdammers, die al een aantal jaren aan de weg timmeren.

 

Het te korte optreden van Flinke Namen gaat naadloos over in de show van The Opposites, die niet veel moeite hoeven te doen om het stokje op het podium over te nemen. Sef blijft staan om zijn bijdrage te leveren aan Me Nikes, het perfecte nummer om het toch al bezielde publiek naar het kookpunt te krijgen. Na een rap over een hiphopversie van de instrumentale uitvoering van Vampire Weekends A-Punk, dat als geheel overigens zeer aanstekelijk klinkt, volgt nummer een hit Broodje Bakpao met Gers en Sef, dat ook op veel bijval van het publiek kan rekenen.

 

Dan besluiten de mannen helaas dat het na deze drie nummers wel genoeg is geweest voor vandaag en concentreren zich de rest van de avond op bier drinken met de vrolijke menigte. Het dj-meubel wordt naar het midden van het podium verplaatst en doet het vermoeden bevestigen dat Dio niet meer op zal treden.

 

De dj’s nemen de avond over en het is een drukte van jewelste achter de draaitafels. De zaal danst de benen onder het lijf vandaan en de muziek begint zo langzamerhand van hiphop naar dance te verschuiven. Niet iedereen zit hierop te wachten, getuige de reacties van de vertrekkende mensen bij de garderobe. Inderdaad hadden de dj’s die elkaar in rap tempo afwisselen, beter tot vier uur hiphop kunnen blijven draaien om de bezoekers tevreden te houden en de sfeer van de avond geen geweld aan te doen. Een behoorlijk deel van het publiek besluit al ruim voor het einde de benen te nemen en het vertier elders te zoeken. Dat is dan ook meteen het grootste minpunt van deze geslaagde avond, waar lekker gedanst en gedronken werd onder het mom de getroffen medemens uit Haïti financieel een hart onder de riem te steken, dan wel te genieten van een dik half uur Flinke Namen en The Opposites.

 

Gezien: Habbekrats en de Bitterzoet voor Haïti, 12 februari