Airbag knalt in Panama

Nieuwe tijden komen voor Airbag

Tekst: Jannie Post | Foto's: Bert de Vries ,

In een halflege zaal het publiek opwarmen voor Navarone en The Resistance Plot en afscheid nemen van je bassist. Een leuke uitdaging voor de band die vorig jaar nog de Dommelsch liveXS tour won.

Nieuwe tijden komen voor Airbag

Slechts een handjevol mensen staan er in de zaal wanneer Airbag de avond mag openen in Panama. Geen makkelijke opgave, maar de band knalt er direct vol energie in. Zanger Panos Tamtakos gaat los met de microfoonstandaard, springt en danst over het podium en ook de overige bandleden hebben er zichtbaar zin in.

Deze avond is voor de band niet zomaar een avond. Bassiste Veronica gaat de band verlaten en speelt deze avond haar laatste concert. Of dit de oorzaak is dat haar gezichtsuitdrukking de hele avond op onweer staat is onbekend, maar het steekt schril af tegen de lol en de energie die de overige bandleden uitstralen. Aangezien zij vooraan op het podium staat, is haar boze voorkomen helaas wel erg beeldbepalend.


Als zanger Panos bij het tweede nummer vraagt of het publiek iets dichterbij het podium wil komen, wordt daar geen gehoor aan gegeven. Wel steekt de energie van de band het publiek aan en bij het derde nummer beginnen de eerste mensen voorzichtig te dansen.

Ondanks dat het lijkt of de bassist er geen zin in heeft, legt ze wel een sterke basis met haar baslijnen. Drummer Joram Thie slaat er lustig op los. Dat terwijl hij volgens Panos nog maar 40 uren heeft te leven, aangezien hij dan in het huwelijksbootje stapt. Gitaristen Randy en Jonatan maken de lekkere sound van de band compleet.

Wanneer bij het vijfde nummer een tweede poging ondernomen wordt om het publiek dichterbij het podium te krijgen, komt daar dit keer wel een reactie op. Ondertussen is het publiek in de zaal in aantal verdubbeld tot een man of 80 en komt de sfeer er steeds beter in. Dat lijkt de band ook beter te passen. In het begin van het optreden was hun performance eigenlijk te overdreven voor zo’n kleine zaal. Maar hoe langer ze op het podium staan, hoe beter hun show eruit begint te zien.

Aangezien het de laatste avond is van Veronica, verteld Panos een kort verhaaltje over hoeveel ze samen meegemaakt hebben. Van de Dommelsch liveXS tour tot optreden in een verschrikkelijke kroeg in Groningen voor maar 3 man publiek. Veel tijd voor sentiment is er echter niet, de band dendert lekker door met hun poppy rockmuziek.

Ze hebben het publiek niet echt mee vanavond. De applausjes die gegeven worden zijn matig en als de zanger contact met het publiek probeert te maken, voordat ze het nummer Emotions of Steel gaan zingen, volgt er praktisch geen reactie. Met het nummer Goodbye neemt de band afscheid van haar huidige bezetting en het publiek. Maar het lijkt wel of het publiek dat afscheid niet heel erg vindt. Na de laatste noten van het nummer klinkt een mager applausje en zonder een toegift verlaat de band het podium om plaats te maken voor Navarone en The Resistance Plot.

Gezien: A
irbag, Panama, donderdag 25 februari 2010