Queens of the Music Matrix

Een avondje oefenen met de heren van G.O.T.V.

Tekst: Linda Roos | Beeld: Wilko Miletić ,

Grumpy Old Tulsa Vagabond, Gnomes Often Test Vicodin… Waar hun bandnaam ook voor staat, als je de Music Matrix binnenloopt, weet je dat G.O.T.V. het goed voor elkaar heeft. Maar wat is er dan precies zo bijzonder aan deze oefenruimte?

Een avondje oefenen met de heren van G.O.T.V.

3VOOR12/Amsterdam: Waarom oefenen jullie hier in de Music Matrix?
G.O.T.V.: Eigenlijk heel simpel: ze hebben hier goede spullen staan. Je hoeft het hier niet te doen met de standaard spullen die je normaal altijd krijgt.

Gebruiken jullie daarnaast ook eigen spullen of vooral de spullen die hier in de Music Matrix staan?
Hier gebruiken we vooral de versterkers, die zijn hier heel goed. En het drumstel. Verder hebben we allemaal onze eigen instrumenten.

Hoe lang en hoe vaak oefenen jullie meestal hier?
Vaak twee keer in de week en dan al gauw drie tot vier uur. Dus vaak van zeven tot tien of elf uur ’s avonds.

Is dat niet lang, vier uur achter elkaar?
Ja, soms wel. Dan is het gewoon repeteren. Maar als we hier om zeven uur afspreken beginnen we meestal pas half 8 met spelen. Vaak drinken we ook eerst nog koffie, moeten we eerst alle spullen klaarzetten en aan het eind alles weer afbouwen en opruimen. Meestal ben je dus niet vier uur achter elkaar aan het spelen.

Ziet elke oefensessie er bij jullie daardoor hetzelfde uit of juist niet?
Nee, dat hangt er helemaal vanaf wat we te doen hebben. Soms moeten we repeteren voor een show, dan is het voornamelijk de set doorspelen en de vocalen oefenen. Maar soms willen we ook wat anders maken en zitten we hier gewoon puur nieuwe dingen uit te proberen.

Als jullie dan andere dingen uitproberen, merken jullie dat deze oefenruimte ook op enige manier van invloed is op jullie muziek?
Goeie spullen is goeie muziek! Als je goeie spullen hebt kun je je ideeën veel makkelijker op een goeie manier uitwerken en dat is hier zeker het geval.

En hoe ontstaan jullie nummers?
Meestal komt één van ons met een ideetje en dat werken we hier dan verder uit. Of soms gooien we drie ideeën bij elkaar en kijken we wat daar uit komt. Er is dus niet één iemand die alle nummers schrijft, dat is heel verschillend. Het sowieso ook heel anders wanneer je thuis in je eentje aan een nummer werkt. Je moet er toch samen iets van maken en het samen uitwerken, want je blijft onderdeel van een band. Soms klinkt het dan niet zoals je het zelf bedacht had en komt er juist iets heel anders uit.

Is er nog muziek die van invloed is op jullie eigen nummers? Ik las bijvoorbeeld ergens dat jullie vergeleken werden met Queens of the Stone Age.
Nee, er is geen muziek direct van invloed op onze eigen muziek. Artiesten als de Queens zullen vast wel in het rijtje staan waar men meteen naar verwijst als ze onze muziek horen, maar het is absoluut niet onze bedoeling om echt op ze te lijken. Het is wel een compliment als mensen een beetje dezelfde vibe meekrijgen als ze naar onze muziek luisteren. Laatst hebben we ook ergens gelezen dat we op Queens of the Stone Age leken, maar dan beter uitgedacht. Dat is al helemaal een compliment!

Jullie ontwerpen ook jullie eigen album artwork, hierbij worden jullie vergeleken met de Gorillaz!
Ja, dat komt doordat het poppetje wat wij gemaakt hebben een beetje lijkt op die van de Gorillaz. Dat hebben we niet bewust gedaan, bovendien lijken we er verder qua muziek ook helemaal niet op. Maar het is natuurlijk niet vervelend om ermee vergeleken te worden.

Dus jullie worden ook niet door de Gorillaz beïnvloed?
Nee, maar er zit wel een verhaal achter dat poppetje. We hadden een fotoshoot gedaan, waarbij Mathias twee digitale camera’s als een soort ogen had opgeplakt. Daarna hebben we dat mannetje eigenlijk gemaakt.

Willen jullie die dingen zelf blijven ontwerpen?
Ja, zeker. Richard heeft bijvoorbeeld ook korte filmpjes gemaakt bij onze nummers. Het is gewoon leuk om behalve met muziek bezig te zijn, ook zulke dingen erbij te betrekken. Zo hebben we een beetje ons eigen creatieve netwerk. Bovendien is het natuurlijk de bedoeling dat we het als één geheel afleveren, het moet er ook goed uitzien.

Welke muziek luisteren jullie zelf voornamelijk?
Queens of the Stone Age! Nee, dat verschilt echt heel erg per persoon.

Zouden jullie zelf jullie eigen muziek opzetten?
Ja. Hoewel je er wel altijd anders naar luistert, je bent veel kritischer. Je weet al hoe het klinkt en je let op heel andere dingen dan mensen die het gewoon voor een keer opzetten. Je kunt er niet naar luisteren en denken van: ‘Goh, wat een leuke muziek!’

Zijn jullie meer een liveband of muziek die je opzet?
Live is het altijd anders. In de eerste plaats waren we beter in de studio, we zaten daar ook veel en we waren daar voortdurend bezig met opnames. Maar nu zijn we ook live een stuk beter geworden, vanwege de vele optredens!

Om even terug te komen op de oefenruimte: is het voor jullie makkelijk om een oefenruimte te vinden in Amsterdam?
Op zich zijn er genoeg oefenruimtes te vinden in Amsterdam, maar je wordt wel kritischer naar mate je in meerdere oefenruimtes bent geweest. Je wil toch wel op goeie spullen spelen en die heb je niet overal.

En dan tot slot: wat zijn jullie muzikale plannen voor de rest van het jaar?
We hebben pas nieuwe studio-opnames gemaakt en daar willen we dan weer een nieuwe EP van maken. We hebben binnenkort ook nog nieuwe opnames staan en we onlangs hebben we ook de Grote prijs van Zuid-Holland gewonnen! We willen eigenlijk gewoon blijven opnemen en onszelf blijven verbeteren totdat we genoeg materiaal hebben voor een album. Dat is ons uiteindelijke doel.