New Cool Collective opent Uitmarkt met De Staat, Fresku & Go Back To The Zoo

Ook Waylon en Jacqueline Govaert te gast bij opening culturele seizoen

Ingmar Griffioen ,

Het openingsconcert van de Amsterdamse Uitmarkt, de opening van het landelijke culturele seizoen, belooft spectaculair te worden. Huisband New Cool Collective ontvangt vrijdag 27 augustus op het Museumplein De Staat, Fresku, Winne, Go Back To The Zoo, Jacqueline Govaert en Waylon. Het concert is van 21.00 tot 22.00 uur live op Nederland 2.

Ook Waylon en Jacqueline Govaert te gast bij opening culturele seizoen

Het traditionele openingsconcert van de Amsterdamse Uitmarkt, de opening van het landelijke culturele seizoen, belooft een spectaculaire te worden. Huisband New Cool Collective ontvangt vrijdag 27 augustus op het Museumplein onder meer De Staat, Fresku & Winne, Go Back To The Zoo, Jacqueline Govaert en soulzanger Waylon. "Het is wel heel gezellig tijdens de repetities", bekent saxofonist Benjamin Herman. Het concert wordt van 21.00 tot 22.00 uur live op Nederland 2 uitgezonden.

"We hebben twee dagen gerepeteerd en er zitten allerlei leuke dingen bij", vertelt Herman, wiens New Cool Collective vrijdag ook met zanger Maarten van Roozendaal, de Kaap-Verdische zangeres Suzanne Lubrano en The Ploctones (jazz-groep rond NCC-gitarist Anton Goudsmit) het podium deelt. "Met Gijs Scholten van Aschat doen we het stuk Richard III met allemaal Tom Waits liedjes. En dan doet het Nederlands Danstheater en waarschijnlijk Sanne Wallis de Vries ook nog mee."

In een uur tijd trekt een bonte stoet artiesten over het podium om met New Cool Collective als band hun nummers te doen. Zo spelen ze Overrated van Govaert en ook twee hits van Waylon. "En met Fresku doen we nieuwe dag, we spelen Electric van Go Back To The Zoo en van De Staat The Fantastic Journey Of... Ah ik vergeet die titel altijd, maar dat is echt een geweldig nummer."

Dat het openingsconcert door huisband New Cool Collective gedragen wordt, is inmiddels ook bijna traditie. "Dit is al de zevende keer dat we dit doen en waarschijnlijk de laatste", bekent Herman. "We willen met New Cool Collective niet zoals het Metropole Orkest een begeleidingsband worden. We hadden met z'n allen zoiets van: zeven is een mooi getal, maar ik moet er wel bij zeggen dat dit ik dit jaar heel blij ben met het programma. We hebben onze poot stijf gehouden en alles wat we niet leuk vonden, erbuiten weten te houden. Het is nu wel heel erg leuk dat we het zelf konden bepalen, dus toch maar even de reacties afwachten."

Het is niet zo dat New Cool Collective dit seizoen nog meer met de gasten van morgen gaat doen. "Dat hebben we in het verleden wel eens gedaan, onder meer met Moke en Pete Philly & Perquisite. En zo hebben we Typhoon ook ontmoet." Na twee dagen repeteren ziet de saxofonist erg uit naar het podium morgen. "Ik ben erg blij met hoe het is gelopen. En ik hoop maar dat het een beetje droog blijft, maar ik heb er een hard hoofd in."

Openingsconcert Uitmarkt op het Museumplein: New Cool Collective met gasten De Staat, Fresku & Winne, Go Back To The Zoo, Jacqueline Govaert, Waylon, Maarten van Roozendaal, Suzanne Lubrano, The Ploctones en Gijs Scholten van Aschat, vrijdag 27 augustus van 21.00 tot 22.00 uur.