Derde editie van Valtifest uitverkocht

It’s a religion: voor één dag feesten en verbroederen op de NDSM-werf

Tekst: Annemarie Geersing | Beeld: Sanne Couprie ,

De derde editie komt eraan: Valtifest op de eerste zaterdag van september. Als afsluiter van het festivalseizoen komt Valtifest met een line-up vol muziek, mode en kunst met dit jaar als thema 'It’s a religion'. Het belooft weer een groot feest te worden, en vorig weekend bleek het ééndaagse festival dan ook uitverkocht te zijn, op een paar CJP-kaarten na. We spraken met Dj Joost van Bellen, één van de krachten achter de creatieve invulling van Valtifest.

It’s a religion: voor één dag feesten en verbroederen op de NDSM-werf

Op zaterdag 4 september vindt de derde editie plaats van Valtifest op de NDSM-werf dichtbij centrum Amsterdam. Dit stadsfestival vol vernieuwende mode, muziek en kunst heeft dit jaar als thema ‘It’s a religion’ en dat is tevens de dresscode. Het gaat niet over geloof, maar over verbroedering. Grootser maar ook compacter dan voorgaande jaren, met het nieuwe stage Beukplein-666 en een gedurfder programmering. Afgelopen weekend bleek dat het festival is uitverkocht, een maand voor de start. We spraken met Joost van Bellen, Dj en één van de krachten van de creatieve invulling van het festival.

Valtifest is uitverkocht, is dat een verassing?
We zijn verrast in zoverre dat vorige edities ook waren uitverkocht, maar dan een dag van tevoren. Deze keer zijn we een maand van tevoren uitverkocht terwijl we nu groter zijn, we zijn groeiende. Overigens zijn nog een aantal kaarten verkrijgbaar voor CJP-leden en we verkopen er aan de deur nog een aantal.”

Waar ligt het aan dat het nu sneller uitverkocht is?
Het gekke is dat we verwacht hadden dat we sneller zouden verkopen toen we de line-up bekend maakten, maar eigenlijk liep de kaartverkoop ongeveer hetzelfde als de dagen ervoor. Toch wisten de mensen die al eens geweest waren dat het gewoon een vet feest is, en mensen die nog niet geweest waren hoorden van anderen dat ze moesten komen. Dat is het leuke: we hebben voor Valtifest blijkbaar geen grote namen nodig om toch een groot publiek te trekken. Daardoor kunnen we eigenlijk programmeren wat we willen, en dus komen met vernieuwende dingen.”

Hoe is Valtifest eigenlijk begonnen?
“Nadat we Fucque Les Balles, een feest wat normaal in Paradiso was, een keer op de NDSM-werf hadden gedaan voor 3.500 mensen, bleek het een groot succes. Het jaar daarop bestond Meubel Stukken  (het bedrijf waar Joost van Bellen werkzaam is) tien jaar en gaven we ons jubileumfeest wederom op de NDSM-werf. Toen dachten we, ja, een jubileum kunnen we niet weer doen, dus wat dan wel? Toen kregen we het idee om met MTV wat te doen. Zij wilden ook graag, en zo is Valtifest ontstaan. “

Hoe is het thema, It’s a religion, ontstaan?
“We willen iets doen met dingen die nu spelen en toen kwamen we toch uit bij de crisis, een beetje een down gevoel. Daarom wilden we als thema iets met escapisme, en toen riep ik voor de grap: “Laten we religie doen”. Iedereen vond dat een goed idee, maar ik schrok wel, ik ben zelf niet religieus of zo maar wel heel liefdevol, ik wil ook niemand beledigen. Daarom hebben we voor het vormgeven advies gevraagd aan een hoop mensen. De boodschap is echt verbroederen, geen haat. Dat is gelukt volgens mij.”

Hoe gaan we het thema terugzien op het festival?
“Junkie XL gaat de wereldpremière doen van zijn nieuwe Cosmic Rave project; een live act waarbij het eerste nummer vol zit met kerkklokken en andere religieuze elementen. De Jeugd Van Tegenwoordig doet één nummer: Kerk. Ook het decor is natuurlijk helemaal in de stijl van het thema, van het hindoeïstische Acid Podium tot aan het nieuwe Beukplein-666 waar alles wat donkerder zal zijn, haha!”

En de bezoekers?
“In de eerste editie hadden we zo’n 75% van de bezoekers in het thema gekleed, maar nog wel wat voorzichtig. Vorig jaar was het al veel overtuigender en dat hopen we natuurlijk ook voor dit jaar! We hopen op veel verscheidenheid: van Griekse goden tot pastoors en van pelgrims tot afgoden van Afrikaanse stammen. Er is veel vrijheid, maar wapens zijn natuurlijk niet toegestaan.“

Welke grote namen scheppen hoge verwachtingen?
“Aeroplane natuurlijk, maar er is veel meer! Rye Rye is vet; ik heb haar in Amerika gezien en het dak ging er af! Maar ook Whitey is live heel geweldig en supergaaf dat Mix Hell Dj’s er staat met Iggor Cavalera, de drummer van Sepultura. Hij is de beste drummer van de wereld, en hij is ook nog eens jarig, dus dat wordt echt helemaal geweldig. Maar er is meer dan alleen de muziek; op gebied van mode zijn er ook vette dingen. Kruistocht in Spijkerbroek bijvoorbeeld, een programmaonderdeel met ontwerpers en mode. “

Wat is er gedurfder aan de programmering?
“In de Acid House tent genaamd O.W.A.T hebben we mensen neergezet zoals The Glimmers, normaal moderne Dj’s, maar die gaan speciaal hiervoor een mix van New Beat en Acid House in elkaar draaien. Ook hebben we Dj Rush, een techno dj die normaal op 160 BPM speelt, die gaat een speciale Chicago House Set in elkaar gaat zetten. Dat is echt zo super.”

Wat ga jij doen op 4 september?
“Ik ga natuurlijk zelf draaien, maar ik ga ook zeker rondrennen om alles te bekijken. Verder moet iedereen natuurlijk komen omdat het de afsluiter is van het festivalseizoen, en omdat alles gewoon cool wordt!