Clubavond Rauw verhuist van Melkweg naar 'droomlocatie' Trouw

Joost van Bellen: "Verandering van spijs doet eten"

Ingmar Griffioen ,

Na bijna drie jaar in de Melkweg verhuist clubavond Rauw naar Trouw aan de Wibautstraat. Een geval van 'verandering van spijs doet eten', vertelt Joost van Bellen. "We hebben de Melkweg met veel plezier gedaan, maar je merkt dat wij toch ook die uitdaging nodig hebben." Op 21 oktober volgt nog een afscheid tijdens Amsterdam Dance Event, vrijdag 12 november is de eerste Rauw in Trouw.

Joost van Bellen: "Verandering van spijs doet eten"

Na bijna drie jaar in de Melkweg verhuist clubavond Rauw naar Trouw aan de Wibautstraat. Een geval van 'verandering van spijs doet eten' legt organisator Joost van Bellen uit. "We zijn er heel blij mee. We hebben de Melkweg met veel plezier gedaan, maar je merkt dat wij toch ook die uitdaging nodig hebben." Op 21 oktober volgt nog een knallend afscheid tijdens Amsterdam Dance Event (ADE), vrijdag 12 november is de eerste Rauw in Trouw.

Na eerdere thuishavens in de Amuse (nu: Sugar Factory) en Club 11 strijkt de Amsterdamse editie van Rauw dus in Trouw neer. Elke tweede vrijdag van de maand is er een Rauw in de voormalige drukkerij, alleen in december wordt er verhuisd naar de 30e omdat Trouw al een boeking had. De maandelijkse Utrechtse editie van Rauw blijf gewoon in Tivoli, Oudegracht gebaseerd.

Met Trouw krijgt Rauw een beetje de industriële feel terug, die het in Club 11 in het voormalige Post CS-gebouw had. "Het is een ruige, industriële plek, een droomlocatie", vertelt Van Bellen opgetogen. "Rauw zou ook niet in een gelikte club passen, maar dit voelt wel als thuiskomen. Aan de andere kant is het heel iets anders dan 11. Ik heb erg het gevoel dat we ons moeten waarmaken. Rauw is best wel een instituut geworden en in Trouw komen misschien wel de meest kritische dance-liefhebbers. Als we niet heel erg ons best gaan doen, gaat het niet lukken."

Aan het beproefde Rauw-concept wordt met de verhuizing niet getornd. Van Bellen blijft zelf als gastheer en dj de spil, die uit het buitenland een cutting edge act en dj ontvangt. Dankzij de tweede zaal in Trouw, de verdieping, kan Rauw wel wat experimenteler uitpakken. "Dat je in de ene zaal kan knallen voor liefhebbers van het oude Rauw-imago. Verder valt het woord disco nu veel. Ik denk dan aan ruige elektronica in de ene zaal en daar dan tegenover een smooth discogevoel."

De reguliere Rauw-avonden van september en oktober in de Melkweg vervallen, want Rauw staat in september al op Valtifest en wil donderdag 21 oktober met een ADE-knaller afscheid nemen van de Melkweg. Decked Out, Boys Noize Records, Melkweg en Rauw presenteren dan de Super Rauw A.D.E. Special. "Met twee artiesten die echt bij Rauw begonnen zijn toen niemand ze nog kende: Boys Noize en Aeroplane. Maar met onder meer Djedjotronic zit er ook wel vernieuwing in. Je ziet in de programmering wel wat we in Trouw willen: het ene is hard en elektronisch en het andere zwoele cosmische disco."

Zaterdag 4 september host Rauw de Main Stage op Valtifest op de NDSM-werf in Amsterdam met Joost van Bellen, Mix Hell DJ’s, L-vis 1990, Rye Rye, Whitey ("de eerste show sinds zijn nieuwe album, dat wordt heel speciaal") en Ou Est Le Swimming Pool. Of die laatste show na de zelfmoord van de zanger afgelopen vrijdag doorgaat, weet Van Bellen niet. "Ik heb er nog geen bericht over gehad. Als zij besluiten dat ze willen doorgaan, willen wij ze met alle liefde hebben. En ik hoop het publiek ook, want het is natuurlijk verschrikkelijk wat er gebeurd is."

Rauw is op 12 november, 30 december en dan voortaan elke tweede vrijdag van de maand in Trouw aan de Wibautstraat, Amsterdam te vinden. Zaterdag 4 september host Rauw de Main Stage op Valtifest op de NDSM-werf in Amsterdam en donderdag 21 oktober is de Super Rauw A.D.E. Special in de Melkweg.