theNAME weet naam waar te maken in Winston Kingdom

Twee bands op missie om Amsterdam te vangen in hun gothic-rock spinnenweb

Tekst: Marcel Kamphuis | Foto's: Gaga Mucko ,

De band theNAME staat vandaag in Amsterdam. De heren en dame deden al voorprogramma’s voor onder andere Epica, Autumn, Krypteria, Agua de Annique, Kingfisher Sky, Delain en Xandria, maar mogen vandaag zelf het schip aanvoeren. Samen met Mindshade staan ze in Winston Kingdom.

Twee bands op missie om Amsterdam te vangen in hun gothic-rock spinnenweb

De heren en dame van theNAME stonden voor het laatst in Amsterdam in 2008. Toen in de grote zaal van Paradiso als voorprogramma van Epica. De band van Simone Simons werd fan en ze mochten regelmatig openen voor de roodharige en haar metalmannen. Vanavond zijn ze echter zelf de headliner in de hoofdstad en Mindshade mag de boel aftrappen.


Het blijkt dat de bezetting van Mindshade niet veel anders is dan die van de headliner – drummer, bassist, gitarist en sexy frontdame – maar de muziek is toch zeker anders. De Utrechters lonken met Latijnse songtitels en strakgetrokken korsetten veel meer naar gothic. Met de hoge uithalen van Nienke Verboom is een vergelijking met After Forever, Within Temptation en Nightwish al snel gemaakt. Die laatste wordt nog even aangehaald als inspiratiebron. “Het nummer is eigenlijk van Gary Moore, maar wij spelen vanavond de versie van Nightwish”, zegt Verboom wanneer ze Over The Hills And Far Away

Het viertal heeft redelijk wat fans naar de zaal weten te trekken die, wanneer het laatste nummer is afgerond, uit volle borst om een toegift juichen. Hoewel het vanavond al redelijk uitloopt, knikt het barpersoneel goedkeurend en wordt het laatste nummer ingezet.

De Haarlemmers van theNAME zijn het wel gewend om te openen voor grote buitenlandse namen als Krypteria of Xandria en om te spelen op festivals als Summer Darkness, maar doen met evenveel passie vanavond Winston Kingdom aan. Het is dan ook geen verassing dat het podium een lust voor het oog is. Een prachtig uitgebreid drumstel staat opgesteld naast een grote stapel van Marschall Amps. De achtergrond in bedekt met een enorme banner en er staan meerdere ventilatoren opgesteld om de haren te doen wapperen.

Frontvrouw Hadassa Kosten is aangenaam verrast wanneer het eerste nummer is afgelopen. “Ik ben de afgelopen week erg ziek geweest en had eigenlijk niet verwacht dat mijn stem het zo goed zou doen”, zegt ze zelfverzekerd. De lange leren jas wordt uitgedaan en de zenuwen zijn totaal verdwenen. Niet alleen op het podium, maar ook in de zaal wordt de goede stem van de 27-jarige opgemerkt. Er wordt lekker geheadbangd terwijl  oude en nieuwe nummers de revue passeren, want lang niet alleen het nieuwe Enchained staat vanavond centraal.

theNAME heeft bijna alle concertzalen in Nederland aangedaan en die podiumervaring is duidelijk merkbaar. Het viertal weet goed hoe ze een gelikte show moeten neerzetten en kunnen trots terugkijken op het intieme optreden van vanavond.