Sonic Connections slotdag wordt alleen maar beter

Mat begin in de huiskamer, voetjes van de vloer in de nacht

Tekst: Christiaan Walraven | Foto's: Sander Baks ,

Sonic Connections is het Vlaams-Nederlandse festival in De Brakke Grond, dat vorig jaar al geroemd werd om de goede sfeer en leuke jonge Vlaamse en Nederlandse bandjes. De tweede editie van dit driedaagse festival sluit af met Autoblonde, The Secret Love Parade, Tape Tum, Team William en Addicted Kru Sound feat. Selah Sue.

Mat begin in de huiskamer, voetjes van de vloer in de nacht

Met de sessies van Live In Your Livingroom trapt Sonic Connections haar derde dag af. Eerste band Autoblonde lijkt niet helemaal te hebben begrepen dat het om een huiskamersessie gaat. Waar andere livingroomacts het ingetogen houden, besluiten deze vier dames gewoon vol elektrisch en met drumstel te spelen, maar dan iets zachter. Helaas werkt deze aanpak niet en de moeite die het drumster Roos Boer kost om zacht te spelen gaat ten koste van haar spel. Starks in De Brakke Grond revange.

Team William, die in 2008 nog brons won in Humo's Rock Rally, heeft wel begrepen dat zo'n sessie ingetogen moet zijn. Met twee gitaren en een mooie stem spelen de heren een paar nummers van hun goed ontvangen debuutalbum. Het optreden maakt zeker nieuwsgierig naar het optreden later op de avond, maar echt sterk is het nog niet. Pas als zanger Floris De Decker solo een toegift doet is er kippenvel en voelt het publiek hoe spannend zo'n huiskamerconcert soms is.

In De Brakke Grond mag Tape Tum aftrappen. Dit bonte gezelschap blijft, mede dankzij een trompetist die bij de kalmste nummers nog met volle overtuiging onwennig door blijft dansen, interessant om naar te kijken. De aan freakfolk refererende jazzy pop weet echter op zichzelf niet veel indruk te maken.

In de rebound weet Autoblonde beter over te komen. Ze kunnen nu gewoon rocken zoals ze het gewend zijn en staan daardoor vrijer te spelen. Toch weet alleen zangeres Livia Stier echt te overtuigen. Zij beweegt zich soepel over het podium en weet de aandacht van het publiek tot het einde vast te houden.

The Secret Love Parade weet met hun schattige liedjes en mooie hoofddeksels de zaal wel om te krijgen. Er wordt al binnen een paar nummers een schifting gemaakt tussen de mensen die de zaal verlaten omdat ze deze lolly-pop te zoet vinden en de mensen die zich overgeven en laten betoveren.

Bij Team William komt voor het eerst vanavond echt iedereen aan zijn trekken. Er wordt gerockt, er wordt gesprongen, er wordt gedanst en ook de ballades komen over. Eigenlijk valt er heel weinig op aan te merken. Toch mist de band een eigen gezicht, wat de in het publiek geinitieerde confettiregen wat geforceerd doet overkomen.

De act die uiteindelijk écht de ogen op zich weet te richten is Addicted Kru Sound. Waarom deze band niet in de ogenschijnlijk perfect als danszaal in te richten expozaal staat blijft een groot raadsel, maar gelukkig heeft deze formatie genoeg in zijn mars om ook in een theater de heupen los te krijgen.

Hun mix van dubstep, breakbeat en drum 'n bass uit de Prodigy hoek wordt live aangevuld met de stevige stem van Selah Sue. Zij weet op de perfecte momenten in te vallen en ook de live saxofoon en gitaar voegen nét datgene toe wat veel live danceacts missen. Als frontman Wim Thijs nu nog iets vaker zijn mond dicht houdt en de zaal gewoon in de muziek op laat gaan kan dit een hele vette headliner worden.

Gezien: Dag 3 Sonic Connections in de Brakke Grond, 3 april 2010.