Nobody beats the Drum gaat internationaal

Onuitputtelijk electrotrio met een overdosis aan charisma en creativiteit

Tekst: Isabelle Mulder ,

Nobody Beats the Drum zoekt naar het juiste moment en is afgestapt van het idee om steeds een nieuw album te maken. Als tegenprestatie brengt de band gewoon regelmatig een EP uit op een ander label, in een ander land.

Onuitputtelijk electrotrio met een overdosis aan charisma en creativiteit

Doelen stellen en grenzen verleggen, menig creatief persoon doet niet anders. Neem een voorbeeld aan Sjam Sjamsoedin, Rogier van der Zwaag en Jori Collignon. Drie ogenschijnlijk bescheiden jongens met verschillende ambities. De een gespitst op visuele vormgeving de andere twee idolaat van instrumentale- en elektronische muziek. Samen zijn zij afgestapt van het idee om steeds een nieuw album te maken. Als tegenprestatie brengt het trio gewoon regelmatig een EP uit op een ander label in een ander land. Met een geniale nieuwe clip en een meer dan geslaagde set tijdens 5 Days Off legt Nobody Beats the Drum een ijzersterke fundering voor de rest van het jaar.

In praktijk
Nobody beats the Drum start altijd rustig op. Sjam: “We zijn net dieseltjes, 's ochtends langzaam beginnen en vervolgens zijn we niet meer te houden. Het is uiteindelijk een combinatie van lol en werk, maar tijdens shows is het moment daar om los te gaan. Het is heel fijn als er een wederzijdse energie-explosie is. De zaal reageert enthousiast op ons en wij gaan tot het uiterste. Op zo'n moment ontstaat er iets moois.”

Wisselwerking
Jori: “Sjam en ik maakte al muziek maar waren nog op zoek naar een 'frontman'. Gewoon iets of iemand waar het publiek als het ware naartoe gezogen wordt. Omdat we instrumentale muziek maken, zonder rapper of zanger, willen we de live-sets extra dimensie geven door visuals. Niet zomaar een bandje met een vj, maar beelden meer laten integreren. Muziek inspireert de beelden en visa versa. Het kan twee uitwerkingen hebben, maar Rogier is eigenlijk altijd de regisseur. Voor live-sets en clips is hij de man die de beelden verzorgt.”


Nieuwe clip Grindin'
Rogier: “Grindin' is een mijlpaal. Ik heb een aantal maanden in mijn kamertje gezeten met zo nu en dan een onderbreking om wat geld te verdienen. In totaal 4085 foto's en 400 bewerkte blokjes hout. Diepgang is geen uitgangspunt in dit concept, het is meer de secure werkwijze en de toewijding. Deze clip laat muziek en beeld samensmelten, bepaalde tonen worden benadrukt door beweging. Het stijltje van de clip is weer heel anders dan onze vorige projecten. Hopelijk spreekt het nieuwe mensen aan! Clips doen sowieso veel voor ons, ‘The Drum’ en ‘Purple Cactus’ zijn goed bekeken. Doorgaans kijken er meer mensen video’s online, dan dat ze naar shows komen.”

Target landen
Jori: “De nieuwste EP hebben wij tijdens 5daysoff op zes maart gelanceerd. Compleet met nieuwe video en een nieuwe setup met nieuwe spullen erin. Het was weer een verse start voor ons. Daarnaast zijn we afgestapt van het idee om steeds opnieuw een album op te nemen. Dat duurt lang en geeft ons minder voldoening. Uiteindelijk ben je dan een jaar heel intensief met dezelfde nummers bezig, om vervolgens weer een nieuw album te maken. Wij willen om de paar maanden twee tracks uitbrengen op een ander label in een ander land. Dit maakt het mogelijk om de voorhoede van het repertoire te kunnen blijven spelen. ”

“Onze eerste EP is twee maanden geleden in Engeland uitgebracht en de nieuwe hebben we gelanceerd in het exotische Nederland. De target landen zijn voornamelijk Engeland, Nederland, Frankrijk en Turkije. Het is heel tof dat we in Nederland groeien, geld verdienen en geld kunnen investeren in shows in het buitenland. Er zijn zelfs plannen voor Amerika.”

Nobody Beats the Drum speelt  zaterdag 10 april in OT301