Winderig Valtifest begint vol gekheid

Vroeg spelende grote namen zorgen voor flinke aanloop van uitbundig gekleed publiek

Tekst: Meindert Bussink en Bibi Eckhardt, Foto's: Eline Soumeru, Anouck Wolf, Wilko Miletić en Arne Coomans ,

Vandaag organiseren MTV en Meubelstukken voor de tweede keer Valtifest op het NDSM-terrein. 3VOOR12/Amsterdam is erbij en doet verslag.

Vroeg spelende grote namen zorgen voor flinke aanloop van uitbundig gekleed publiek

Valtiverwachtingen
Wie vandaag nietsvermoedend op het pontje naar de NDSM werf staat zal waarschijnlijk raar opkijken. Kippen, paarden, draken, mini mousen... werkelijk alle dieren uit het dierenrijk zijn vandaag te vinden op het pontje dat hun naar Valtifest brengt.

Valtifest, een feest georganiseerd door MTV en Meubelstukken, wordt vandaag voor de tweede keer gehouden. Het thema dit jaar is beestenboel en de bezoekers hebben hier massaal gehoor aan gegeven. Iedereen lijkt er dan ook ontzettend veel zin in te hebben. Zo vertelt een panter dat hij verwacht, dat het een geweldige beestenbende wordt. Een rat in de val vulde aan: “Ik denk dat Valtifest weer een groot feest wordt. Ik ben hier nu voor de tweede keer en de mensen zijn hier echt heel relaxt. Ze moeten het alleen niet te groot maken.”

Wat Valtifest zo bijzonder maakt is volgens een beer de de relaxte sfeer, de leuke mensen die er op af komen en de goede muziek. Dat iedereen ook daadwerkelijk uitgedost is als dier geeft volgens hem wel aan hoe leuk en gezellig de mensen op dit feest zijn. Ook de aanwezige agenten vinden de bezoekers 'erg relaxt'. “Je ziet gorilla's geen ruzie maken, dat zou echt belachelijk zijn” aldus oom agent. Dus, weer of geen weer, het belooft een mooie dag te worden!

De warming-up van Arthur Baker
Terwijl al om twaalf uur de poorten van Valtifest open gingen, voelt de tweede act in de Ohaf Owap als het echte begin van het festival. Wanneer Arthur Baker vanaf drie uur zijn vrolijk uitgedoste publiek bedient van dikke dance bassen, stroomt zijn tent beetje bij beetje vol. Het lukt Baker echter niet om er direct een beestenboel van te maken, maar aangezien de alcohol al wel rijkelijk vloeit zal dit waarschijnlijk niet lang niet meer duren.

Wanneer buiten de zon plaatst maakt voor de eerste regendruppels, wagen steeds meer als tijgers, koeien en gevogelte uitgedoste bezoekers een pootje in de danskooi van Baker. Zodra hij het roer omgooit naar meer jaren zeventig en tachtig dance, komt de massa in beweging. De konijnenhoofddeksels, pauwenveren en elandhoedjes wiegen vrolijk heen en weer en er wordt steeds meer rook in de tent geblazen. Hierdoor waan je jezelf op een dampende zaterdagse clubavond terwijl het gewoon half vier ’s middags is.

Voor de finale heeft Arthur Baker nog enkele zangeressen in petto die de beats nog wat muzikaal ondersteunen. Hier reageert het publiek enthousiast op, is het echter wel voor korte duur. Wanneer hij zijn laatste wapen tevoorschijn tovert, een springende zanger die iedereen oproept om ‘eeyow, eeyow’ te roepen, lukt het Baker uiteindelijk toch de meegenomen attributen zoals ballonnen van liieveheersbeestjes en smilies tot wereldbollen vrolijk rond te laten stuiteren.

Aeroplane
Om half vier zit de sfeer op Valtifest er al goed in. Shuffelende kippen, stampende lieveheerstbeestjes en paarden met de handjes in de lucht: het kan hier allemaal. Tijd om eens een kijkje te nemen hoe het er aan toe gaat in de Super Rauw tent, waar de mannen van Aeroplane hun kunstje ten gehore zullen brengen.

Het in België gestationeerde duo staat  bekend om hun verassende sets, waarin van alles voorbij kan komen. Zo ook vanmiddag in de Super Rauw tent. Het ene moment staan alle beesten nog te dansen op nu disco, om vervolgens de heupen te schudden op een potje Balkan beats. Ten alle tijde ondersteund door een catchy baslijn.

Aeroplane weet de beestenboel om te toveren in een beestenbende, waarin niemand stil kan staan. Op een afstandje doet de Super Rauw tent nog het meest denken aan een circustent, waarin alle dieren hun dansje doen. De eerste grote act van vandaag legt de lat voor de rest meteen erg hoog. Als het weer zo blijft en de volgende acts op dit niveau het feestje door weten te zetten, kan iedereen vanavond wel heel tevreden op zoek naar een afterparty.