Valtifest: de interviews

3VOOR12/Amsterdam spreekt met Vage Gasten en Dans le Rock

Tekst: Bibi Eckhardt, Foto's: Eline Soumeru en Arne Coomans ,

In dit laatste verslag van Valtifest 2009 voelt 3VOOR12/Amsterdam de artiesten van Vage Gasten en Dans le Rock aan de tand.

3VOOR12/Amsterdam spreekt met Vage Gasten en Dans le Rock

Interview met Vage Gasten
Men neme een groep artistieke vrienden, of ze nou kunnen schilderen, dj-en of mooie plaatjes kunnen schieten maakt verder niet uit, en vorm een collectief onder de naam Vage Gasten. Dat is het concept van deze creatieve Amsterdamse succesformule. “We  hebben nooit mensen aangenomen omdat ze iets kunnen, alleen echte vrienden komen erbij.” aldus Nigel alias N.N.N., een van de Vage Gasten.

Het collectief Vage Gasten bestaat pas twee jaar, maar is het afgelopen jaar in een stroomversnelling gekomen. “Solar en ons  140 meter lange kunstwerk op Lowlands waren toch wel de hoogtepunten.” vertellen Disco Nova en Bill “de vaagste”.

Ook op Valitfest mochten de gasten weer hun kunstje vertonen. “We hebben het decor van de Sex Machine en de DJ booth gedaan en hebben de zaal geopend.” “Beetje jammer alleen dat het publiek pas later naar binnen mocht.” Het feest op zich vinden ze “goed. G-o-e-d.” “Het is leuk dat iedereen zich aan het thema houdt, daar ontstaat een sfeertje door.” Het mooiste kostuum dat ze vandaag voorbij hebben zien komen was de garnaal. Of nee, toch de Tompoes. Het feit dat er geen echte mainstage is op Valtifest, is volgens de jongens ook positief: “daardoor blijft niet iedereen bij een tent hangen.

Voor de toekomst hebben de Vage Gasten nog genoeg woeste plannen. Met binnenkort een heus hoofdkantoor aan de Amsterdamse Reguliersbreestraat moet dat zeker gaan lukken. Nu willen ze nog “ff chille.” maar voor volgend jaar beloven ze feesten die “100 keer zo hard zijn als iemand ooit heeft gezien.” Aight, respect!

Interview met Dans le Rock
Dans le Rock (spreek uit: danS le rock!) is een DJ team bestaande uit Martin en Teun. Het duobegon hun samenwerking in 2005 als reactie op alle r&b/hiphop en house avonden in Amsterdam. Vandaag staan ze op Valtifest en aan 3VOOR12/amsterdam de eer een kort interview met ze te doen.

Allereerst moet even gemeld worden dat Joost van Bellen volgens de twee een held is. “Nee wacht, een koning!” vult Teun aan. Teun is voor de gelegenheid gehuld in zijn Flierefluiter pak, en Martin heeft met zijn zebra jack ook een poging gedaan zich aan het thema van vandaag te houden. Die poging werd nog eens extra kracht bijgezet door tijdens hun set in de Brand New tent In the Jungle van the Tokens te draaien.

 “We stonden om 12 uur geprogrammeerd in de Brand New tent, maar we moesten om half 1 nog soundchecken en toen stond er ook nog gewoon een wagen water af te zuigen. Het publiek was ook nog niet binnen.” vertelt Martin. (Iets wat Vage Gasten overigens ook al naar voren haalde, puntje voor de organisatie?). Gelukkig kan het duo heel goed voor zichzelf draaien. “Ondanks een lege zaal ging het dak er af!” Aan humor geen gebrek bij deze mannen. “We zouden hier moeten headlinen!”

Naast dj-en organiseert het duo ook elke maand een feestje onder de naam The Blog Parties. Sinds augustus plukken ze onbekende opkomende bandjes van muziekblogs als Gorilla vs Bear (hoe toepasselijk...), This Big Stereo en We Like It Indie. “Het idee is dat wij als DJ's op zoek gaan naar bandjes die wij op het internet al groter zien worden. Wij proberen die dan in een vroeg stadium al te boeken voor ons feestje, een beetje het London Calling idee.” Voor wie nieuwsgierig geworden is: 23 (Ekko) en 24 (Winston) oktober komt het duo met een extra dansbare Amsterdam Dance Event editie.