The Upsessions swingt weg op CD Release in OT301

Relaxed, strak, lekker is het oordeel

Tekst: Dewi Smeenk. Foto's: Roos Manintveld ,

De zeskoppige reggaeband The Upsessions geeft een swingende show weg op hun officiële CD presentatie van het nieuwe album Beat you Reggae. De OT301 in Amsterdam staat vol met reggaelovers die vrolijk mee bewegen op de reggae -en skabeats. Al was het optreden en het publiek hier en daar wat chaotisch, relaxed, strak, lekker is de uiteindelijke conclusie.

Relaxed, strak, lekker is het oordeel

Reggae is wat ze spelen, reggae is wat ze uitstralen: The Upsessions. Deze zes vrolijke mannen, in groengele pakken, hebben serieuze plannen. Al eerder brachten ze het debuutalbum the New Heavyweight Champion uit.

In de afgelopen jaren heeft de band op Europa’s grootste skafestivals gespeeld, zoals Potsdammer Skafest, RudeCat en Mighty Sounds Festival. Ook hun tweede album Beat you Reggae lanceren de jongens met internationale toonzetting. De tiendaagse Beat you Reggae-tour bracht de band onder andere naar Duitsland en Frankrijk. Vanavond vindt de officiële CD presentatie plaats in de OT301, Amsterdam.

Het is een klassiek reggaeconcert: een relaxte locatie, een relaxt publiek en een band die deze factoren combineert met vrolijke reggae- en skatunes. Na de eerste tonen zet het publiek hun houding in. Ogen dicht, glimlach op het gezicht en het bovenlichaam mee laten voeren op de ritmische drums en snaren.

De combinatie van langzamere reggaetunes en swingende skabeats zweept het publiek meer en meer op. Niet alleen drummer Boris Manintveld, die genoodzaakt is om zijn vest uit te trekken en hierbij de uniformiteit van de styling verbreekt, krijgt het warm. Ook bij het publiek staan de zweetdruppels op het voorhoofd.

Bij sommigen slaan de skaritmes naar het hoofd en er ontstaat een ware pit waarbij microfoons op het podium vallen. De band raakt uit hun concentratie en weet even niet hoe ze nou verder moeten. Wanneer bandlid Giel Mulder hen attendeert op hun mismatch van muziek en beweging, keert de rust weer een beetje terug.

Muzikaal gezien is het een gelikt optreden. Drummer Boris Manintveld en bassist Oliver Franke blijven altijd het ritme geven. Gitaristen Vincent van den Bogaard en Boss van Trigt (tevens leadzanger) maken het tot een swingend geheel. Toetsenist Boudewijn de Held zorgt voor het vrolijke tintje met zijn pianotunes. Giel Mulder geeft op charmante wijze de extra touch door met trombone, tamboerijn, koebel, of wat hij ook in zijn handen heeft, het reggaeritme te versterken.

Tegen het eind wordt het optreden wat chaotisch. Mede door een extra guest van de band die een paar nummers meejamt. Maar het maakt allemaal niet meer uit. Men is vrolijk, men danst en de CD presentatie in OT301 is een spectaculair succes. De zes groengele reggaemannen staan garant voor een feestje, dat is een ding dat zeker is.

Gezien: The Upsessions, OT301, 25 september 2009