The Secret Love Parade is niet alleen maar schattig

Het duo Janna en Aino maakt op hun debuutalbum geluid voor tien

Interview: Isabelle Mulder ,

Twee dames die een nieuw stijltje neerzetten. ‘Want van meisjes met slechts een gitaar lopen er al genoeg rond’. De in Amsterdam gevestigde band The Secret Love Parade laat met het debuutalbum horen waar ze op dit moment staan.

Het duo Janna en Aino maakt op hun debuutalbum geluid voor tien

Het begon allemaal jaren geleden. Een vriendschap, voldoende inspiratie en wat instrumentale kennis waren de basis voor dit muzikale sprookje. The Secret Love Parade (TSPL) bestaat uit twee dames genaamd Janna Coomans (gitaar en zang) en Aino Vehmasto (toetsen en zang). Samen werkt het oorspronkelijk Utrechtse duo al dik twee jaar aan hun dromerige nummers.  Soms suikerzoet, soms met een rauw randje.  Inmiddels hebben de meiden zo’n beetje op alle grote podia in Amsterdam mogen spelen en brengen ze met dank aan Snowstar Records hun debuutalbum uit.


Onstaan van TSLP
"We zijn al lang vriendinnen en delen beiden de passie voor muziek. Naast het feit dat we geregeld naar verschillende genres luisteren, hebben we ook zelf het een en ander aan instrumenten bespeeld. Onder andere viool, blokfluit en gitaar. Drie jaar geleden begonnen we met schrijven en experimenteren, sinds anderhalf jaar treden we op. Waar het ooit begon in Utrecht, gaat het door in Amsterdam. Sinds kort mogen we de Popronde 2009 vergezellen en mede op die manier kunnen we ons profileren op de landelijke podia. Ook de ASG heeft ons enorm geholpen. We wonen momenteel beide in Amsterdam en repeteren daar minstens twee keer per week."

Shows
"Het eerste showtje vond plaats in Utrecht, Amsterdam leek ons zo groot en we durfden toen nog niet zo goed. We hadden hele grappige opnamens naar het podium gestuurd, deze waren in de slaapkamer opgenomen. Laten we het er op houden dat we in ieder geval heel wat beter zijn geworden! Toch viel ons werk in de smaak en werden we geboekt. Bij het eerste optreden waren we ontzettend zenuwachtig, inmiddels raak je gewend aan de heisa omtrent het spelen. De zenuwen zijn deels verruild voor een enorme adrenaline rush en we genieten er keer op keer van."

"Inmiddels hebben we op verschillende grote podia mogen spelen, onder andere Melkweg, Paradiso en het kleine intieme De Nieuwe Anita. Festivals en voorprogramma's van de grotere bands vormen voor ons een volgende uitdaging."

Nummers en inspiratie
"De liedjes schrijven we echt samen. Janna heeft meestal een vaag idee van een akkoordenschema of melodie. Vervolgens gaan we meestal ´s avonds, onder het genot van een wijntje, heel relaxed de nummers uitwerken. In de oefenruimte knopen we allerlei  touwtjes aan elkaar en  maken we het nummer tot een kloppend geheel. We vinden het belangrijk dat het mooi klinkt. Zowel een beetje dansbaar als stuwend, epish en electronisch. Drum en orgel zijn duidelijke elementen die je regelmatig in de nummers terug hoort.  Toetseniste Aino haalt geregeld imitatiegeluiden uit de ‘trukendoos’.  Uiteindelijk kun je dit alles omschrijven als eindeloos pielen, veel spelen en blijven proberen tot er iets goeds naar boven komt. Een intuïtieve manier van muziek maken. We hebben eigenlijk nog nooit iets opgeschreven."

Opname album
"In studio 108 was het heel relaxed werken. Mede omdat de ruimte eigendom van vrienden is. We mochten elke maandag gaan zitten. Aino en ik hebben alles zelf opgenomen, vanaf zomer 2008 tot lente 2009. Gelukkig hadden we in principe alle tijd om de plaat te ontwikkelen. Normaal huur je een studio voor twee dagen en moet alles binnen die tijd opgenomen zijn. Wij hadden de luxe om rustig te werk te gaan. Het resultaat mag er zijn, de in totaal twaalfnummerige debuutplaat is af! We zijn erg benieuwd wat er gaat gebeuren met het album. Het is in ieder geval onze grote trots. We hebben heel hard aan en heel hard voor gewerkt."

Enkele nummers van het debuutalbum The Secret Love Parade zijn te horen op de website. Tien oktober rockt het duo in het voorprogramma van Moss in de Melkweg.

Interview: The Secret Love Parade
Hotel Arena, 26 september 2009